Comparativ cu judeţele vecine: În Bistriţa-Năsăud, mâncarea a fost mai scumpă în prag de Sărbători

Suntem unul dintre cele mai scumpe judeţe în ceea ce priveşte costul alimentelor de bază. Aceasta este concluzia unui raport al Ministerului Agriculturii, care a centralizat preţurile de vânzare cu amănuntul ale principalelor produse agricole şi alimentare din pieţe şi târguri, în perioada 13-19 decembrie.

Datele arată că judeţul Bistriţa-Năsăud pare a avea consumatori cu buzunare pline, din moment ce carnea şi produsele lactate sunt cu mult mai scumpe decât în Cluj, spre exemplu, judeţ mult mai dezvoltat economic. Potrivit tabelului, judeţul Bistriţa-Năsăud stă mai bine la capitolul mâncare ieftină, decât judeţele Sibiu, Ilfov şi Vaslui.

Vecinii noştri din Harghita sunt la polul opus al clasamentului judeţelor din punct de vedere al preţurilor hranei, pentru că acolo consumatorii găsesc cele mai ieftine produse alimentare.

Preţuri bune la cereale, legume şi fructe

Potrivit preţurilor afişate de Ministerul Agriculturii, în judeţul Bistriţa-Năsăud, în perioada 13 - 19 decembrie, un kilogram de grâu era comercializat cu 0,8 – 1,3 lei, în timp ce în Mureş, spre exemplu, kilogramul de grâu ajungea la 0,5 – 0,7 lei, iar în Harghita - între 0,6 şi 1,2 lei.

Kilogramul de porumb era vândut de comercianţii din pieţele şi târgurile bistriţene cu 0,8 – 1,3 lei, în timp ce în judeţul Sibiu costa între 0,7 şi 0,8 lei, iar în Harghita ajungea între 0,8 şi 1 leu.

În perioada de referinţă, cartofii se vindeau, în Bistriţa-Năsăud, cu 1,5 – 2 lei kilogramul, în Mureş între 1,6 şi 2,5 lei kilogramul, în timp ce în Harghita preţul unui kilogram de cartofi era între 1 şi 2 lei kilogramul.

Preţuri piperate, în judeţul Bistriţa-Năsăud, au fost înregistrate şi la fasolea boabe care, în perioada 13 - 19 decembrie, costa între 6-8 de lei kilogramul, iar în Suceava între 4 şi 6 lei pe kilogram. În schimb, avem preţuri bune la mere. Un kilogram de mere era vândut în Bistriţa-Năsăud, cu 1,5 - 4 lei, iar în Harghita - 2 - 3 lei.

Carnea de porc şi de vită, cea mai scumpă din ţară

Preţurile cărnii de porc şi de vită, practicate de comercianţii bistriţeni, sunt şi ele la loc de cinste în topul celor mai scumpe produse alimentare din ţară.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în perioada 13 - 19 decembrie, preţul unui kilogram de carne de porc – carcasă, respectiv carne de vită – carcasă, era cuprins între 15 şi 18 lei, iar carnea de pasăre tăiată era vândută cu 8-12 lei kilogramul.

Ca şi comparaţie, în Harghita, preţul unui kilogram de carne de porc la carcasă era comercializat cu între 10 - 15 lei, în timp ce kilogramul de carne de vită carcasă era vândut cu 11 - 16 lei.

În Bistriţa-Năsăud, brânzeturile proaspete se vindeau cu 12 - 15 lei, un ou cu 0,5 lei, iar litrul de smântână cu 8,5 - 10 lei. Preţuri mai mari cu aproximativ 5 lei la aceleaşi produse au fost înregistrate în judeţele vecine.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5