În judeţul Bistriţa-Năsăud se vând cele mai ieftine ouă, dar se cumpără cele mai scumpe brânzeturi

Suntem unul dintre cele mai scumpe judeţe în ceea ce priveşte costul alimentelor de bază. Aceasta este concluzia unui raport al Ministerului Agriculturii, care a centralizat preţurile de vânzare cu amănuntul ale principalelor produse agricole şi alimentare din pieţe şi târguri, în perioada 22 - 28 februarie. Datele arată că judeţul Bistriţa-Năsăud pare a avea consumatori cu buzunare pline, din moment ce carnea şi produsele lactate sunt cu mult mai scumpe decât în Cluj, spre exemplu, judeţ mult mai dezvoltat economic. În schimb, avem ouăle cele mai ieftine din ţară.

Vecinii noştri din Harghita sunt la polul opus al clasamentului judeţelor din punct de vedere al preţurilor hranei, pentru că acolo consumatorii găsesc cele mai ieftine produse alimentare.

Cerealele şi legume, mai scumpe decât în judeţele din Moldova

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii, în judeţul Bistriţa - Năsăud, în perioada 22 - 28 februarie, preţul unui kilogram de grâu era între 0,6 şi 0,7 lei, mai mult cu 5 - 10 bani decât preţul unui kilogram de grâu comercializat în judeţul Botoşani, spre exemplu. În general, cerealele şi legumele comercializate la noi sunt un pic mai scumpe decât în judeţele din Moldova.

Un kilogram de orz era vândut, în Bistriţa-Năsăud, cu între 0,5 şi 0,7 lei, în timp ce în Harghita, era comercializat cu între 0,5 şi 0,55 de lei.

În ceea ce priveşte kilogramul de cartofi, acesta se vindea, în perioada 22 - 28 februarie, cu 1 - 1,5 lei, în Bistriţa-Năsăud. În schimb, în Harghita, preţul kilogramului de cartofi oscila între 0,9 şi 1 leu.

Carnea de porc, la preţ dublu faţă de Harghita

Preţurile cărnii de porc şi de vită practicate de comercianţii bistriţeni, sunt şi ele la loc de cinste în topul celor mai scumpe produse alimentare din ţară. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, un kilogram de carne de porc (carcasă) era comercializat, în perioada 22 - 28 februarie, în magazinele din pieţele, cu preţuri între 11 şi 12 lei, în timp ce în Cluj, costa între 9,5 şi 11 lei, iar în Harghita - între 5 şi 8 lei.

Şi kilogramul de carne de vită (carcasă) era mult mai scump în Bistriţa-Năsăud, decât în cele două judeţe. Ca şi exemplu, în Bistriţa-Năsăud, kilogramul de carne de vită se vindea cu 7,5-8 lei pe kilogram, în Harghita era între 5,5 şi 8,5 lei. Şi brânzeturile proaspete erau mai scumpe şi se comercializau cu 14-16 lei/ kilogram.

Campioni la ouă ieftine

În schimb, avem ouăle cele mai ieftine din ţară. Preţul unui ou era cuprins între 0,3-0,5 lei/bucată, comparativ cu preţurile practicate în cele celelalte judeţe.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5