Consilierii judeţeni vor transmite o Scrisoare deschisă pe tema consumului de droguri în rândul tinerilor către preşedintele României, Guvern şi Parlament!

Consilierii judeţeni vor transmite o Scrisoare deschisă/petiţie către preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, ministrul Afacerilor Interne – Lucian Bode, ministru Sănătăţii – Alexandru Rafila, pentru a atrage atenţia amplorii consumului de droguri în rândul tinerilor. Tema a fost discutată în ATOP  - Autoritatea Teritorială de Ordine Publică - şi repusă pe tapet de consilierul judeţean Calo Viorica.

"Supun votului ca plenul Consiliului Judeţean să scrie prim - ministrului, ministrului Sănătăţii, preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, instituţiilor statului o scrisoare, cu semnătura noastră, a tuturor, prin care sesizăm amploarea luată de acest fenomen. Eu sunt convins că sunt informaţi, poate că decizia Ministerului de Interne de a face angajări şi la inspectoratele de poliţie şi la inspectoratele judeţene de jandarmi au o legătură cu acest subiect. Facem această scrisoare în numele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, a legislativului", a declarat preşedintele Radu Moldovan.

Preşedintele Radu Moldovan a menţionat că acest flagel a ajuns un dezastru, şi pentru că lumea s-a ferit să discute pe acest subiect. Recent, a fost abordat de o mamă a unui adolescent de la un renumit colegiu, care a cerut sprijinul autorităţilor. „Nu trebuie să ascundem lucrurile, trebuie să semnalizăm. Nu cred că un profesor la clasă sau dirigintele nu ştie că un copil se droghează. A venit o mamă la mine de la un colegiu renumit cu un copil de clasa a X-a care a rămas fără serviciu pentru că trebuie să se ocupe de copil, a fost cu el pe la Sibiu, prin alte locuri. Dintr-o clasă de 25, 20 se droghează. Am rugat-o să-mi facă un memoriu, toată lumea ştie acest lucru. Era disperată, nu mai ştia unde să se ducă. Ceilalţi părinţi nu au vrut să facă lucrul acesta, de foarte mult timp lucrurile se ascund sub preş şi e momentul când nu se mai poate, ceva trebuie făcut", a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean.

Preşedintele Moldovan a menţionat că dr. Lucian Pintea, medic şef la Secţia Judeţeană de Medicină Legală, de altfel consilier judeţean PMP, a prezentat un aparat performant care depistează toate tipurile de droguri, care urmează să fie achiziţionat după rectificarea bugetară. Acest proiect rezolvă partea de constatare, iar nu de prevenţie, remarca Radu Moldovan.

"Sunt dispus ca împreună cu dumneavoastră să facem demersuri. În 2012, când am devenit preşedinte al CJ, toată lumea mă întreba despre un loc de muncă, acum mă abordează pe problema drogurilor. Mă aveţi partener şi în calitate de preşedinte şi în calitatea mea de om, să putem face orice este absolut omeneşte posibil. Mă gândesc cu grijă la părinţii care au copii, care sunt expuşi. Eu, mulţumesc lui Dumnezeu, am o fiică de 28 de ani, am trecut peste acest obstacol.

În momentul de faţă lucrurile sunt scăpate total de sub control. Singurii care în momentul de faţă fac ceva sunt cei de la Poliţia Rutieră care îi găsesc la volan. În momentul de faţă, se apropie procentele celor depistaţi cu consum de stupefiante cu cei care consumă alcool, potrivit statisticilor de la Poliţia Rutieră.

În opinia mea, statul român e depăşit cu totul de acest subiect", a precizat preşedintele Radu Moldovan pe această temă.

Consilierul judeţean Samuel Coman a precizat că filtrele Poliţiei s-au accentuat, în zona Băilor Figa, dar şi în alte zone unde petrec tinerii. „În vara asta trebuie să ne concentrăm pe locurile de distracţie ale copiilor, iar din toamnă să avem o strategie pentru o campanie în şcoli, cu diriginţii, profesorii”, a punctat Samuel Coman.

29/06/22 17:29
Școala lor