Crescătorii de ovine din zonele defavorizate pot depune cererile de plată pentru 2013 până pe 15 noiembrie

Producătorii de lapte şi de carne de ovine şi caprine din zonele defavorizate pot depune, până în data de 15 noiembrie, cererile de plată aferente anului 2013 pentru obţinerea ajutor specific, de 6,5 euro pe cap de animal, finanţat din fonduri europene, a anunţat, marţi, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Plafonul maxim alocat ajutorului financiar specific din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) este de 6.711.315 euro, iar cuantumul maxim de 6,5 euro/cap de animal.
Potrivit APIA, solicitanţii trebuie să depună o cerere pe beneficiar pentru toate exploataţiile deţinute (cu cod ANSVSA), la centrul judeţean APIA pe a cărui raza teritorială se află exploataţia înregistrată sau exploataţia cu cel mai mare număr de animale.

Beneficiarii care solicită ajutor specific pentru femele din speciile ovine/caprine trebuie să aibă un efectiv cuprins între 50 — 300 capete de femele ovine/caprine, inclusiv, pe beneficiar, iar vârsta animalelor să fie de minimum 1 an la data de 31 august a anului de solicitare. De asemenea, efectivul de animale pentru care se solicită ajutor specific trebuie să fie identificat şi înregistrat în Registrul naţional al exploataţiilor — RNE la data depunerii cererii şi să deţină registrul individual al exploataţiei completat şi actualizat în conformitate cu prevederile regulamentelor europene.

Nu în ultimul rând, femelele de ovine/caprine pentru care se solicită ajutor specific trebuie să fie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 100 zile de la termenul limită de depunere a cererilor, respectiv la adresa exploataţiei, situată în zone defavorizate din România, menţionată în cererea de ajutor, iar beneficiarii trebuie să respecte şi standardele de ecocondiţionalitate aplicabile terenurilor agricole aparţinând fermei şi activităţilor agricole desfăşurate la nivelul fermei, după caz, reglementate de legislaţie.

Campania de depunere a cererilor se desfăşoară în perioada 14 octombrie — 15 noiembrie 2013. APIA va efectua un control la faţa locului până la data limită a perioadei de reţinere, respectiv 23 februarie 2014 inclusiv, dar poate fi efectuat şi în afara perioadei de reţinere, după caz, în funcţie de neconformităţile rezultate în urma controlului, timp în care beneficiarii au obligaţia de a menţine în exploataţie efectivul de animale pentru care au solicitat ajutorul specific.

APIA precizează că nerespectarea condiţiilor de eligibilitate poate atrage, după caz, reducerea sau excluderea de la plata ajutorului specific, respectiv penalităţi sau sancţiuni multianuale. Ajutorul specific pentru ovinele/caprinele de lapte şi de carne din zonele defavorizate se acordă anual.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5