Criza lemnului de foc - Prețul lemnelor de foc crește în iarna asta

Dacă ar fi să ținem cont de datele centralizate de Institutul Național de Statistică putem spune că în anul 2017 s-au tăiat mai mulți copaci ca în anul 2016. Volumul de masă lemnoasă în 2017 a fost de 12,284 milioane mc, iar în 2016 volumul de masă lemnoasă a fost cu 1,118 milioane mc mai mic. Lemnul s-a recoltat în principal din pădurile proprietate publică, doar 27,6 % a fost din pădurile proprietate privată.

În acest an românii se pot aștepta la un preț mult mai ridicat pentru lemnele de foc și chiar la o lipsă de arbori care ar fi trebuit să fie tăiați pentru necesitățile populației, pentru lemne de foc. Asta se datorează faptului că cele mai importante companii care taie arbori nu sunt obligate să asigure și o cantitate de lemne de foc pentru populație. Aceste companii utilizează materia primă pentru export, pentru realizarea mobilei, deci va rămâne destul de puțin lemn pentru populație.

În acest an s-au adus modificări Codului Silvic prin amendamentul potrivit căruia arborii vor fi licitați vii, din pădure. Romsilva (Regia Națională a Pădurilor) și alte companii vor putea licita pentru suprafețe foarte mari de pădure, de până la 3 ha. Deputatul Doina Pană a vrut respingerea acestui amendament, respectiv arborii să nu poată fi licitați, o parte din ei să fie dați populației ca lemn pentru foc. Din păcate, propunerea legislativă la Legea Nr. 46/2008 a fost adoptată de către deputați prin 136 de voturi.