Preţul lemnului de foc a explodat! Magazinele de specialitate vând deja metrul ster între 347 şi 455 de lei. Află care sunt preţurile pe piaţa liberă!

Prețul relativ piperat la gaze naturale îi determină pe tot mai mulți români să-și încălzească locuințele cu șeminee sau cu cazane bazate pe lemne de foc. Aflaţi din următorul material care sunt preţurile la marile magazine, piaţa liberă şi ce soluţii au găsit primăriile pentru a rezolva această situaţie stringentă.

Lemnul de foc este orice material lemnos care este colectat și utilizat pentru combustibil. În general, lemnul de foc nu este foarte procesat sau este sub formă de ramură, în comparație cu alte forme de combustibil lemn, cum ar fi peleții.
Lemnul de foc este o resursă regenerabilă. Cu toate acestea, cererea pentru acest combustibil poate depăși capacitatea sa de a se regenera la nivel local și regional. Practici forestiere bune și îmbunătățiri în dispozitive care folosesc lemn de foc pot îmbunătăți livrările de lemn locale. Lemnul de foc poate fi fie uscat fie verde. El poate fi clasificat în esențe tari sau moi. Conținutul de umiditate din lemn determină modul în care arde și cât de multă căldură este eliberată. Umiditatea variază în funcție de specie, lemnul verde poate cântări cu 70% până la 100% mai mult decât lemnul uscat din cauza conținutului de apă. De obicei, lemnul uscat are 20% până la 25% umiditate. Conținutul de energie al unei măsuri de lemn depinde de speciile de arbori. Lemnul uscat oferă mai multă energie pentru încălzire decât lemnul verde din aceeași specie.

Afacerile cu lemn de foc

Afacerile cu lemn de foc au înflorit și, cu documente sau nu, mare majoritate dintre cetățenii din zona de munte sunt mari vânzători de lemne de foc.

Deasemenea, magazinele de bricolaj, precum Leroy Merlin și Dedeman, comercializează lemne de foc, însă între magazinele specializate și ”băieții deștepți”, diferența este imensă. De obicei, lemnul de foc se vinde la metru ster și lungimile cele mai des întâlnite sunt de 33 cm și 50 cm.
Ce înseamnă metru ster de lemne și care este diferența între un metru ster și un metru cub? Un metru ster de lemne de foc este aproximativ egal cu 0,68 metri cubi. Imaginați-vă o grămadă de lemne, așezată sub forma unui cub, cu latura de 1 metru. Un metru ster de lemne de foc este un cub plin cu lemne, care însă conține și aer printre ele.

Preţurile la magazinele de specialitate

În cazul acestor magazine, preţul diferă de la o firmă la alta, cel mai piperat preţ fiind la Dedemam, acolo unde, un metru ster de fag uscat şi pregătit deja pentru a fi „băgat” pe foc costă 455 de lei. Un preţ ceva mai lesne îl găseşti la Depozitul de cherestea din Bistriţa, metrul ster fiind vândut cu 347 de lei, la care puteţi adăuga încă 30 de lei pentru transportul lemnului  în municipiul Bistriţa, în timp ce plata transportului în judeţ se face în funcţie de numărul de kilometri care trebuie parcurşi.

Piaţa liberă

Aici preţurile diferă de la un anunţ la altul. Astfel, pe olx.ro, bistriţenii pot cumpăra la liber lemn de foc cu următoarele preţuri: 230 de lei un metru cub, butuci plini, nedespicaţi sau 500 de lei pentru 2 metri cubi, butuci verzi şi nedespicaţi. În judeţ, la Mocod de exemplu, 4 metri cubi costă la vânzare directă 1200 de lei negociabili, în timp ce la Sărăţel, sunt ceruţi 2000 de lei pentru aceeaşi cantitate de lemn de foc, uscat şi despicat. Nici la Budacu de Sus, preţul la vânzarea directă nu este foarte mare: 800 de lei pentru o camionetă de 3,5 tone plină de lemn despicat de fag, transportul la domiciliul clientului fiind gratuit.

Un alt anunţ, de exemplu, sună în felul următor: „  Vând lemne pentru foc esenţă tare(FAG). 1 camion de butuci preţ=1300 lei (aprox 8 m3) sau crepate la 1450 lei. O camionetă de 3 m lungime pe 210 lăţime, butuci 3 m3 -preţ 400 de lei sau crepate la 450 de lei. Lemne uscate la 550 de lei  sau crepate la 600 de lei.

Ce fac primăriile din judeţul Bistriţa-Năsăud?

 

În general, cele 62 de primării din judeţul Bistriţa-Năsăud nu au stat cu mâinile în sân. Vom da şi câteva exemple.

Năsăud: Încă din luna august, consiliul local al oraşului Năsăud a  stabilit preţul metrului cub de lemn de foc pentru populaţie. Potrivit proiectului de Hotărâre adoptat cu unanimitate de voturi, Legislativul a aprobat exploatarea unui volum de masă lemnoasă de circa 558 metri cubi din fondul forestier al orașului Năsăud, administrat de Ocolul Silvic Feldru în zona Anieș, în scopul aprovizionării populației cu lemn de foc. Prețul de valorificare a masei lemnoase către populație a fost stabilit la valoarea totală de 170 lei/metru cub, preț ce include transportul la locul de depozitare din orașul Năsăud.

Romuli: „ Stoc suficient”, susţine primarul Ioan Moniţa: „ Au fost asigurate lemnele necesare pentru încălzirea de pe perioada sezonului rece la instituțiile publice care funcționează pe raza comunei noastre, adică la primărie, la școli, la grădinițe sau la căminele culturale”.

Rodna:  Peste 1200 metri cubi de lemn de foc sunt livraţi în aceste zile, din trei puncte de depozitare, în comuna Rodna. Preţul pentru un metru cub a ajuns la doar 130 lei, asta pentru că autorităţile locale au ştiut să eficientizeze exploatarea, prin vânzarea lemnului pentru construcţii la un preţ bun. „Am adus lemnul de foc din pădurea proprie, din comuna Coşna, judeţul Suceava. Mă bucur foarte mult că am putut veni în sprijinul populaţiei, mai ales că anul trecut ştiţi că au fost probleme”, ne-a declarat primarul Tinu Grapini. În fapt, este vorba despre 400 de beneficiari, familii sau persoane singure, care îşi pot achiziţiona câte 3 mc lemn de foc subvenţionat. Între timp, la Rodna se pregăteşte înfiinţarea unui nou ocol silvic care să administreze pădurile comunei, mai ales că de anul viitor va începe un litigiu în vederea recuperării câtorva sute de hectare de pădure de pe raza judeţului Suceava.

Livezile: Primarul Traian Simionca a reuşit în acest an să îi surprindă pe cetăţeni , transportându-le lemnul tăiat din pădurile comunale în faţa fiecărei porţi. Practic, fiecare casă a primit 3 mc la preţul de 126-130 de lei mc, fiind vorba de 1.300 de familii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5