CU CARTEA PE ROȚI, LA CONEXIUNI

Îndrăgostiții de literatură din Ținutul Năsăudean își sacrifică timpul liber prin acțiuni diverse dedicate culturii, acțiuni incluse în manifestările anului în care recent am intrat, an dedicat cărții, deoarece cartea rămâne pentru noi, locul unde ne întâlnim cu sufletul, cum spunea Marin Sorescu.

Sub genericul “Cu cartea pe roți” un grup de 9 năsăudeni, donatori de sânge la spitalul cuvintelor, cum spunea Blaga, au fost oaspeții scriitorilor de la “CONEXIUNI" Bistrița, cu mesaje de pace și respect ce animă cititorul prin învingerea unui noian de singurătăți, prin poezii dedicate interiorului ființei. A fost o întâlnire de suflet la “Conexiuni”, într-un mediu cultural de excepție, încărcat de cunoștințe, dar și de fantezie, unde a avut loc o mare sărbătoare a cărții, mireasa fiind RODICA FERCANA, ce s-a cununat cu cartea, cu limba română, care prin versuri se destăinuie cu deschiderea unor taine necuprinse și o înclinație spre ritualic, cu cuvinte ordonate de la copilărie la maturitate, răscolindu-și memoria care nu este altceva decât prelungirea trecutului în prezent. Părintele prof. Nicolae Feier, alături de cei doi nași, traducătorul Zorin Diaconescu și jurnalistul Ioan Lazăr, au poposit prin lumea cuvintelor pe care sărbătorita le-a transformat în stele cu fapte, amintiri, experiențe și trăiri.

Scriitorul Nicolae Vrăsmaș a adus gânduri curate prin poezia acrostih cu numele sărbătoritei din care spicuim„Rodica Fercana din Telciu e comoară vie, / Onoarea pentru ea e dragostea de glie...”

 Președintele Conexiunilor, scriitorul și traducătorul Zorin Diaconescu, ne-a prezentat revista cu nr. 7 “Conexiuni Literare”, o revistă de prestigiu, care așa cum spune managerul culturii bistrițene prof. dr. Dorel Cosma, este un adevărat liant de închegare a relațiilor dintre scriitorii din țară și cei din străinătate, o formă de a-ți păstra dreptul la scris, a avea identitate în fața lumii, a avea posibilitatea de a lectura din creația ta toți cei intetresați indiferent unde se află și din ce organisme scriitoricești fac parte.

Scriitorii năsăudeni prin glasul lui Ioan Mititean și Floarea Pleș, felicită poeta zilei, coborâtoare de pe Valea Fiadului, Rodica Fercana, ce simbolizează realitățile purtătoare de valori, cu o mândrețe a spiritului. I se potrivesc de minune cuvintele lui Tolstoi: “dacă iubești pe cineva atunci îl iubești așa cum e și nu cum ai dorit tu să fie.”

Seara literară de la “Conexiuni”, de duminică - 10 februarie 2019, frumoasă ca umbra unui gând, s-a încheiat în glasul chitarei prin cantautorul Ioan Târziu, la origine rebrișorean, un semn al prieteniei, deoarece Dumnezeu adună pe cei care au nevoie unii de alții.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5