Cu deșeurile electrice la reciclat!

Localnicii din Beclean, Figa, Coldău, Rusu de Jos au ocazia, sâmbătă, 10 mai 2014, să se debaraseze de deșeurile electrice și electrocasnice vechi sau defecte (orice aparat care funcționează la priză sau cu baterii). Primesc, în schimb, șansa beneficierii de cupoane valorice (pentru combine, vitrine și lăzi frigorifice, frigidere, congelatoare – 40 de lei, mașini de spălat rufe și vase, uscătoare de haine, aparate de aer condiționat – 20 de lei) și cea a participării la o tombolă cu premii (două aspiratoare cu acumulatori și două cafetiere) adjudecate prin tragere la sorți organizată la ora 18.00 la sediul Primăriei (dacă predau fier de călcat, aspirator, monitor, calculator, cafetieră, mixer, televizor, radio, scule electrice etc.). Campania organizată de către Asociația Română pentru Reciclare – RoRec, Agenția pentru protecția Mediului Bistrița-Năsăud și administrația publică din Beclean se desfășoară în intervalul orar 10.00 – 18.00, la piață (colț cu parcul), pe strada Oborului (lângă BRD) sau prin chemarea la domiciliu a mașinii de reciclare la numerele de telefon: 0800 444 800 (apel gratuit) și 0751 302 125 (tarifat).

Asociaţia Română pentru Reciclare “RoRec” este o entitate non-profit fondată de zece dintre cei mai cunoscuţi fabricanţi europeni de electrocasnice cu activitate în România: “Amica”, “Arctic”, “Bosch Siemens Electrocasnice”, “Candy Hoover”, “Electrolux”, “Gorenje”, “Indesit”, “Philips”, “Groupe SEB” şi “Whirlpool”. Încă de la începutul activităţii sale, aceasta a devenit membră a WEEE Forum (http://www.weee-forum.org), organizaţia pan-europeană a sistemelor colective non-profit de gestionare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE).
Conform legislaţiei europene, fabricanţii de echipamente electrice şi electronice (EEE) sunt direct responsabili de produsele lor şi după ce acestea îşi încheie ciclul de viaţă, ajungând la coșul de gunoi. Aceste legi impun ca producătorii să se îngrijească şi de deşeurile provenite din produsele lor, asigurând eliminarea lor într-un mod nepoluant, având ca obiective protecţia mediului, reciclarea şi reintroducerea în procesele tehnologice a materialelor refolosibile. Asociaţia “RoRec” s-a constituit pentru a prelua de la producători responsabilitatea privind realizarea obiectivelor de colectare, reutilizare, reciclare şi valorificare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), precum şi raportarea către autorităţile competente a modului de gestionare a DEEE.
În prezent, aceasta are contracte cu peste 240 de producători şi distribuitori, inclusiv membrii fondatori. Activitatea sa se bazează pe o bună colaborare între toate părţile implicate în procesul de reciclare: producătorii de echipamente, autorităţile locale, distribuitorii, mai exact magazinele de aparatură electrică şi electronică, colectorii şi reciclatorii. “Rorec”: preia, pe baza contractuală, responsabilitatea gestionării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice pentru producători; organizează transferul DEEE către instalaţiile de tratare şi reciclare, urmărind realizarea indicatorilor de performanţă impuşi de legislaţia europeană în vigoare; identifică şi aplică cele mai eficiente şi viabile soluţii din punct de vedere ecologic şi economic pentru desfăşurarea proceselor de gestionare DEEE (tratare, valorificare, reciclare, până la eliminarea nepoluantă); elaborează, pentru producătorii care au încheiat contracte de transfer de responsabilitate, raportări periodice către autorităţile de mediu privind activitatea de gestionare a DEEE, conform legislaţiei în vigoare; desfăşoara campanii de informare şi conştientizare a consumatorilor privind gestionarea DEEE.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5