De ce vă ascundeţi după false argumente, stimaţi Udemerişti?

Ca rezidentă veche în Germania (39 de ani) şi având cunoaşterea acţiunilor diferitelor minorităţi din ţările multor state şi cu exemplul democraţiei SUA, îndrăznesc să vă spun părerea mea:
Dl. Borbely, om foarte inteligent şi angajat în „politica paşilor mărunţi a UDMR” a zis că problema steagului secuilor este o problemă artificială care nu are sens. Îndrăznesc să-l contrazic: steagul secuilor (populaţie maghiarizată, care în trecut nu admitea să fie numită maghiară, vezi „Unio trium nationum” saşii, ungurii, secuii), aşa zisul lor steag (cu soare şi semilună) a fost arborat la o ocazie OFICIALĂ unde doar steagul ţării, al României şi cel al UE îşi aveau locul de drept. Prezenţa steagului secuiesc era ca a unui stat (în statul român), ceea ce era INADMISIBIL!
Dl. Tokes, cu alt argument fals, a zis că ungurii din România şi Transilvania în special au fost jigniţi că nu li s-a aprobat simbolul lor. Iar greşeşte: pentru că de cca. 20 de ani vedem la TV şi la faţa locului cum în ţinutul locuit de secui ba şi cu oaspeţi din Ungaria la diferitele serbări ungureşti se purtau însemne specifice locului şi tradiţiei lor, ba mereu şi steagul Ungariei! NIMENI NU I-A OPRIT! Deci sunt ocazii diferite cu drepturi diferite! Majorităţile şi minorităţile diferitelor ţări au dreptul să-şi arboreze însemnele lor particulare la toate serbările lor specifice şi tradiţionale. Însă la cele oficiale se arborează DOAR steagul oficial al ţării şi adăugat al UE, din care facem şi noi parte. Aşa cere legea chiar şi în statele federale. Iar în Ungaria, credeţi că se poate arbora alături de steagul ţării şi steagul românilor din Gyula la ocazii oficiale? NICIDECUM! Dl. Tokes, care după Revoluţie a vorbit în termeni foarte elogioşi la TV german despre români şi cum a fost apărat să nu i se întâmple ceva (soldatul Petre îl păzea zi şi noapte), şi-a schimbat atitudinea cu 180 grade după ce a fost acaparat de ura alor săi contra românilor şi a scris cărţi jignitoare la adresa noastră, traduse în engleză şi răspândite în lume. Aşa îi răsplătea el pe români, „bravul episcop”! Iar românii, iar şi iar, i-au trecut cu vederea jignirile, în loc să-l expulzeze, ba l-au numit cu voturile româneşti membru în Parlamentul European, atât era „de neîndreptăţit”!!! A continuat să incite la ură contra noastră pe toate căile. Îl văd şi acum la TV, prezent la şcoala de vară ungurească de la Tuşnad, alături de dl. Orban (Ungaria), cum le vorbea agitat ungurilor prezenţi, iar preşedintele României nu a avut nici măcar un translator oficial, stătea la colţul mesei cu casca la urechi! O umilinţă inacceptabilă ce a rămas ca o pată pe faţa tuturor românilor!
Acum, după ce, ca o provocare, steagul secuilor a fost arborat în Ungaria ca steagul unui stat, dl. ambasador Fuzes, cu zâmbetul ironic mai ieri la TV „Realitatea” a spus că Ungaria îi va susţine pe secui dacă vor cere autonomia TERITORIALĂ a ţinutului în care locuiesc. O jignire nemaipomenită adusă unităţii statului român! Ba se baza şi pe viitoarea schimbare a Constituţiei României şi a reorganizării teritoriale. Le considera favorabile scopului de mai sus! Domnii UDEMERIŞTI, constatând că dl. ambasador a vorbit cam lejer de planurile ascunse ale Ungariei, evită să-l citeze şi continuă să susţină că se face zarvă pentru nimic! Dv. repetaţi mereu că e nevoie de autonomie culturală, acum şi administrativă, dar nu combateţi vocile autonomiei teritoriale. Dv., care aproape 20 de ani la guvernare, aţi jurat pe Constituţia română, care vorbeşte despre statul unitar indivizibil! Nu vă daţi seama că nu puteţi fi… în două luntri? Cum de nu combateţi visul unei Ungarii mari cu izolarea ungurilor din Transilvania ca stat în stat? Aţi încercat să explicaţi că Ungaria Mare a fost spulberată de istorie şi în 2 Războaie Mondiale de armata română, care a învins armata ungară? NU. Ba nu l-aţi combătut nici pe acel şovin Csibi, care a spânzurat simbolic pe Avram Iancu, ştiind că românii nu şi-au bătut joc de niciun erou ungur, Kossuth etc. Ba toleranţa românilor a mers atât de departe şi admiţând statuia generalilor unguri care au ucis mii de români! Dar milioanele de români morţi pentru apărarea teritoriului României îşi cer dreptul la respect şi neuitare! Trecând prin Ungaria, am avut ocazia să ascult laudele ungurilor referitoare la comportarea omenoasă a armatei române în timpul războiului, mai ales în cel de-al 2-lea Război Mondial, când a eliberat cu aliaţii Ungaria de teroarea nazistă. I se ridicase în Ungaria şi o placă comemorativă. Aceste date NU e admis să le uitaţi!
În timpul comunismului, în calitate de cadru universitar la Cluj, am simpatizat şi ajutat pe mulţi studenţi şi studente unguri, iar prof. dr. Marton Gyula a dorit să se căsătorească cu mine, însă familia i s-a opus, dar am rămas prieteni sinceri cu respect şi admiraţie reciprocă. Întrebaţi pe colegii lui de la catedra de l. maghiară de la Universitatea „Babeş-Bolyai”. Deci, nu am fost şi nu voi fi duşmanul ungurilor cinstiţi şi devotaţi ţării care-i hrăneşte şi care le dă drepturi mult superioare celor ale altor minorităţi din ţările Europei. În plus, vă amintesc cuvintele preşedintelui SUA de curând: SUA e un stat unitar, cu un steag şi o limbă şi o naţiune! Oare România nu are în democraţie acelaşi drept?
Meditaţi stimaţi concetăţeni de etnie ungară.
P.S. Scurt răspuns doamnei Jeniţa Naidin. Nu cred că d-ta îi poţi iubi pe duşmanii ţării noastre! Eu mă străduiesc doar să nu-i urăsc, dar mă rog să le dea Dumnezeu ceea ce merită!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5