Scrisoare deschisă către domnul Preşedinte al României: ing. Traian Băsescu de la dr. dr. Ana Tătaru, Bistriţa

Stimate domnule Preşedinte Băsescu,

Aceasta e a 4-a scrisoare ce v-o scriu, şi prima „deschisă” pentru ziar. Motivul: la scrisorile precedente nu aţi răspuns şi nici nu s-au luat măsuri, la 2 mi-au răspuns consilieri, foarte formal, apoi nimic! Ştiu că nici pe aceasta nu o veţi citit, dar o vor citit PD-L-iştii care, probabil, vă vor informa.

Şi în scrisorile precedente am scris doar date obiective, nu păreri subiective, dar criticile nu ajung la urechile dv. şi nici nu le admiteţi. Vă consideraţi perfect, fără greşeală şi fără nevoia de a asculta voci din popor.

În scrisoarea aceasta, ca profesoară bătrână, refugiată în Germania în 1970 (acum revenită acasă), după ce tata, Vasile Tătar, a fost ucis de comunişti, iar eu îmbolnăvită la Securitatea din Cluj, cred că am dreptul să vă pun întrebări şi să constat măcar unele rezultate ale faptelor conducerii dv.

Când aţi ajuns la conducere, speram, ca toţi românii, la mai bine şi v-am votat. GREŞEALĂ! Au urmat multe decepţii pe care mi le-aţi hărăzit mie şi multor români! Prima, când în calitate de preşedinte al ţării nu ştiaţi nici imnul naţional! În interviul d-lui Robert Turcescu, la întrebarea lui dacă ştiţi textul imnului naţional, aţi răspuns cu zâmbetul dv. fariseic, spunând doar câteva cuvinte din text. Iar la întrebarea: cine a scris textul? Aţi răspuns: Anton Pan! Nu ştiaţi nici că doar muzica aparţine lui A. Pan, iar textul poetului paşoptist Andrei Mureşanu din Bistriţa (m-am născut pe strada lui, care-i poartă numele). Se pare că alături de Mircea Dinescu, nu apreciaţi acest imn naţional cu textul românesc transilvan. Să ne mirăm? Nu! Ce ştiţi dv. despre Transilvania şi trecutul ei? Bănuiesc că aproape nimic. De vreme ce nici măcar nu aţi protestat acum, când un şovin secui a murdărit memoria eroului naţional român, Avram Iancu. N-a protestat nici „moţul” Boc, de care s-ar ruşina Avram Iancu! Ba, culmea, în parlament, atunci când un parlamentar a luat atitudine critică faţă de asemenea faptă, un parlamentar ungur a criticat atitudinea critică. Nici măcar ministrul culturii, dl. Hunor, nu a protestat, nu s-a revoltat la fapta secuiului lui şi niciun alt ministru din Guvern!!!

Nu de mult, vă văd şi acum cu casca la urechi, la colţul mesei, prezidiului format din Tokes, acel denigrator de ţară, alături de naţionalistul ministru ungar, Orban, care se adresau în ungureşte la Tuşnad (zis „Balvanyos”) ungurilor, fără text tradus! Ce ruşine! Aţi dorit intrarea în UE, dar jigniţi ţările ei prin „axa” dv. „Bucureşti – Washington – Londra”! Eram în Germania atunci şi am constatat cât erau de şocaţi germanii de „axa” dv.!

Aţi admis restituiri de bunuri ale grofilor din timpul Austro-Ungariei din Transilvania, nu doar bunuri confiscate în comunism! Şocant! Doar nici chiar în Ungaria nu s-au restituit bunuri grofeşti şi nici austriece.

Aţi inclus în guvern miniştri unguri, deşi ei sunt 8% minoritate în România. Dacă era să faceţi dreptate minoritarilor, trebuiau incluşi şi măcar un sas şi un rom. Credeţi că în marile ţări din UE s-ar putea întâmpla asemenea lucruri? În Germania, turci, danezi sau sorbi în Guvern? Nu. În Franţa marocani? Nu, în SUA: spanioli sau indieni? NU. Dar şcoli şi universităţi în limbile minorităţilor unde aţi mai găsit în afară de România? Nicăieri! Şi, totuşi, pretenţiile acestor „8%” din România nu mai contenesc. Ba dv. găsiţi linişte de lucru în Covasna, nu la Alba Iulia sau în Maramureş, unde obiceiurile dacice s-au păstrat! Dar oare nu v-a bătut vântul în terenurile defrişate de Verestoyi et comp, noii miliardari, cu lemnul pădurilor transportat în Ungaria? V-au ajutat în muncă să-l liniştiţi pe dl. Hunor Kelemen et comp. că vă ţineţi promisiunile secrete? Unde s-a mai văzut un ministru al culturii care nu face nimic pentru cultura majorităţii, ci se zbate pentru autonomia teritorială, nu culturală a secuilor lui?

În timpul austro-ungar, în Transilvania, intelectualii români nu numai că nu erau în guvern, dar românii erau decimaţi în lagăre de exterminare. Tata, preotul Vasile Tătar, a fost deportat la Sopron, unde mureau mulţi sau se întorceau bolnavi, ca tata. Credeţi că vreun român şi-ar fi putut permite nepedepsit cu moartea, dacă ar fi batjocorit un erou ungur? De ex. pe Kosuth? După război, în Ungaria, românii şi germanii rămaşi acolo au fost total deznaţionalizaţi, cu nume schimbate, ca în timpul austro-ungar, cu obligativitatea limbii maghiare. Limbile lor nu existau nici în şcoli, nici în universităţi. Ar fi acceptat oare în Ungaria ca o limbă minoritară să fie dominantă într-un ţinut? Cum pretind recent. Aici, ca româna să fie studiată doar ca limbă străină în părţile ţării unde sunt mulţi unguri. Vreţi să împărţiţi România în regiuni, ca să acoperiţi lipsa adăugării „autonome” pentru secui; la asta aţi lucrat „în linişte” acum, la Covasna. Multe aş mai putea spune, cu amărăciune şi dispreţ. Adaug doar: nu e vinovat cine umileşte şi cere ce nu-i aparţine, ci cel ce se lasă umilit şi înjosit şi uită sutele de mii de eroi morţi pentru pământul românesc strămoşesc!

Comentarii

07/01/12 07:42
Vidocq

Din pacate, cuprinde multe greseli.
Este imbucurator faptul ca se atarage atentia asupra unor retrocedari ilegale de terenuri (in special paduri), urmasilor fostilor grofi. Aceste mosii au fost lasate de "optanti" in Romania, in 1918. Ei au ales sa ramina cetateni ai Ungariei. Pentru ele, statul roman a platit despagubiri substantiale. Urmasii celor despagubiti, nu au nici un drept legal, sau moral, asupra acestor terenuri. Alte proprietati au fost confiscate prin hotariri judecatoresti, grofilor maghiari din Transilvania, vinovati de crime de razboi. In 1945. Inainte de a se instaura comunismul la noi. Si sunt o pedeapsa comuna in toata Europa antifascista. Retrocedarea acestor mosii, este un act de impietate la adresa victimelor lagarelor de concentrare naziste si a eroilor cazuti pe fronturile antifasciste din toata lumea. Nu au fost confiscate abuziv de comunisti.
Dar aceste acte, sunt rezultatul activitatii justitiei romane. Nu ale presedintelui sau PDL. (Nu sunt membru PDL, sa nu fiu inteles gresit.) In masura in care preseditnele este pus la zid pentru orice ancheta care derajeaza mafiotii politici (de fapt, singurii nostri mafioti, in opozitie cu Occidentul, unde Mafia este o realitate exclusa de la conducerea societatii). Si condamnat pentru dirijarea justitiei, dictatura si alte. Cred ca acuzatia la adresa presedintelui este nedreapta. Poate ca un demers pentru anchetarea proceselor soldate cu retrocedari ilegale ar fi fost mai intelept si eficient. Adresat Parlamentului.
In acelasi timp, scrisoarea nu pomeneste nimic de abandonarea mostenirii Gojdu, catre statul maghiar. Ceva peste 1 miliard de euro, daca am inteles bine. Abandon parafat de parlamentarii nostri. (Si nu PDL a fost vioara prima. Puteti sa publicati semnaturile celor care au aprobat acest furt calificat?)
In ceea ce priveste protestul fata de acel iresponsabil secui, cred ca era inutil. Organele statului isi fac datoria. Sau ar trebui. Si fara solicitarea expresa a presedintelui. Nimeni nu i-a luat apararea, cind a fost condamnat. Si se pare ca a existat si condamnare. Atunci? Era o problema daca nu se lua nici o masura impotriva lui. Dar asa...
In general, tonul scrisorii dvs. tradeaza o mentalitate depasita: presedintele ar avea puterea totala in tara si tot ce se intimpla rau, este din vina sa. Eroare. Presedintele are o putere limitata. Asa este intr-o democratie. Mai ales intr-o democratie parlamentara. El poate doar sa se adreseze institutiilor abilitate sa rezolve o problema sau alta. Iar institutiile respective....... De obicei (la noi) fac ce vor, fara a putea fi trase la raspundere. Asa s-a inteles pe aici democratia. (Si asa s-a organizat.) "Originala".
Dar, fiind perioada pre electorala, este firesc sa se doreasca atragerea electoratului din Transilvania de partea unuia sau altuia. Si toate nemultumirile sa fie aruncate in circa adversarului. Domnia voastra, cum ati sustinut cauza romanilor din Transilvania? In toata aceasta perioada? Ati sponsorizat lucrari de istorie? Ati capacitat firme, sau persoane capabile, sa sponsorizeze? Ati declanast procese, sau anchete, impotriva unor acte antiromanesti? Atunci? Cu ce drept cereti socoteala altuia?
Salut interesul pe care-l manifestati fata de problemele neamului, intr-o provincie greu incercata. Este nevoie de oameni care sa ia atitudine fata de samavolnicii. Dar trebuie sa se depaseasca declaratiile formale. Si trebuie sa stim cum si cui sa ne adresam, pentru a rezolva treburile.
Iar in Transilvania, exista o problema. (Doar in judetele unde exista populatie maghiara, caci nu toata Transilvania este blagoslovita cu asa ceva.) Romanii se lupta intre ei si voteaza prosteste, reprezentantul unui partid sau altul. In felul acesta, votul lor se fragmenteaza si lasa loc UDMR. Care, apoi, participa la reimpartirea voturilor partidelor minoritare, care au sub 5% si nu intra in Parlament, Consilii locale etc. Din aceasta cauza, UDMR are o reprezentare locala si centrala peste puterea reala a etniei. Porstia, lipsa de solidaritate si inversunarea noastra le da puterea. Nu presedintele! De ce nu incercati sa convigeti concetatenii ardeleni sa votez doar un singur candidat roman, indiferrent de culoarea politica? In felul asta, UDMr nu va avea mai multe voturi decit electori are. In plus, va trebui sa militati pentru prezenta romanilor la vot. Altfel, voturile se calculeaza dupa cei prezenti la urne. Nu dupa cei inactivi politic. Cei inactivi, sunt de acord sa fie condusi de cei prezenti la vot. Iar daca ungurii vin toti..... Astea nu-s vini ale presedintelui! Mai analizati, va rog, cauzele situatiei. Apoi acuzati.
Desi ati comis numeroase greseli, este de apreciat franchetea demersului si faptul ca luati atitudine publica impotriva unor abuzuri. Pacat ca ati gresit tinta.
Oricum, va doresc numai bine si un an nou fericit!

23/04/11 18:48
Vizitator,Viorel

vreau sa-mi exprim toata stima si respectul fata de doamna dr.Ana Tataru,ii admir demersul mai ales ca este facut de o persoana ce nu poate fi sub nici o forma acuzata de "nostalgie"(dupa comunism sau Ceausescu)sau "colaborare cu securitatea",asa cum sunt catalogati romanii ce-au mancat salam cu soia si azi sunt nemultumiti de "binefacerile"postdecembriste;presedintele tarii ,daca se considera presedintele tuturor cetatenilor si vrea sa fie considerat ca atare,ar trebui sa puna capat acestei situatii anormale ,ce dureaza de mai bine de 20 de ani,in care,datorita a tot felul de interese de gasca sau "partid",hegemonia in guvernarea tarii o detine UDMR,o formatiune (nici macar "partid")care si-a exprimat si duce fatis o politica (e drept,deocamdata "a pasilor marunti") antiromaneasca,de destramare a statului national si unitar roman,sa puna capat umilintei romanilor,umilinta mai grava decat cea a romanilor ardeleni din timpul a "Unio Trio Nationum"(de data aceasta fiind vorba de toti romanii+celelalte minoritati ),sa le asigure dreptul de a fi guvernati de reprezentanti alesi si nu de o adunatura rezultata in urma unor "calcule matematice"de conjunctura,de culise,in cadrul careia,prin forta santajului,UDMR detine suprematia.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5