De Rusalii la Teaca – clipa astrală a întâlnirii cu bucuria !

A doua zi de Rusalii a fost zi de sărbătoare la Teaca. Ziua hramului bisericii ortodoxe păstorită de părintele Vasile Motogna, un preot cu har, plăcut la vorbă și vrednic la Faptă, discret în acțiune și eficient în tot ceea ce face ca om și ca slujitor al Domnului! În biserica, îmbrăcată ca o mireasă, plină de enoriași pentru care Credința înseamnă speranță neclintită și încredere nestrămutată în Cuvânt, cinci preoți(din parohiile Teaca, Ocnița, Viile Tecii. Hălmăsău și Milaș) au oficiat Sfânta Liturghie cu o dăruire care ne-a încântat sufletele și ne-a deschis inimile spre Cer! Un Cer albastru spre care ființele noastre doritoare de liniște, de certitudini, de lucruri așezate și bine plăcute omului simplu, și-au ridicat privirile întrebătoare și încrezătoare!
După amiază, la Căminul Cultural, în organizarea parohiei ortodoxe și cu implicarea părinților copiilor din grupa Teaca a Ansamblului folcloric ‘’Cununa grâului’’ a avut loc un spectacol folcloric extraordinar, cu participarea a peste 70 de copii și tineri din cale patru formații(pe vârste) ale ‘’Cununii grâului’’! Au încântat spectatorii cu cântecele lor Ioana Vasiliu și Krista Zoltan, membre ale Grupului folcloric ‘’Doinița’’ al Cercului militar Bistrița, Simona Raluca Sabău și Iulia Roxana Horga, soliste ale Ansamblului folcloric ‘’Cununa Grâului’’ din Ocnița și invitatele speciale Ana Lar din Milaș și Olimpia Deneș Deac care ne-au încântat cu cântece frumoase, îndelung aplaudate de spectatori. Spectacolul a fost prezentat de către ccordonatoarea artistică a ‘’Cununii grâului’’, Cornelia Ardelean Archiudean care a susținut și un recital folcloric deosebit!
S-au prezentat șase suite de dansuri din zona de câmpie a Transilvaniei dar și din Maramureș! Cei mai mici dansatori Roxana Bugnar, Diana Lup și Andrei Bugnar din Ocnița, împlinesc sau déjà au împlinit în acest an 7 ani! Spectatorii, o sală arhiplină cu părinți, bunici sau simpli admiratori au aplaudat cu generozitate cântecele și dansurile. Părinții copiilor din grupa Teaca coordonați de părintele Vasile și de doamna preoteasă Ionela au pregătit pentru artiști o primire ospitalieră care ne-a încântat pe toți !
Și…uite așa, Zestrea comunei Teaca a fost scoasă din lada bunicilor și a străbunicilor simplu, fără cheltuieli astronomice, prin simpla implicare a părinților și prin bucuria de a cânta și a dansa a copiilor din Archiud, Ocnița și Teaca. La spectacol au fost prezenți consilieri locali, vice primarul Vasile Petruș și primarul Iustian Muntean care, încântați de toată desfășurarea de forțe de pe scenă s-au declarat suporteri înflăcărați ai Ansamblului. Le mulțumim pe această cale pentru susținere(costume, transport) și îi asigurăm că noi toți, noi toate spicele de grâu din comuna Teaca, de la Alexia Ioana Cătinean care pe 4 noiembrie va implini 7 ani și știe déjà două dansuri, la proaspăta absolventă a facultății de geografie, solista vocală și dansatoarea Iulia Roxana Horga, la coregraful Bogdan Pîntea, la dansatorii seniori(16-19 ani care știu déjà opt suite de dansuri) și până la conducătorii Ansamblului care au…trecut dealul déjà, suntem deciși să mergem înainte. Pentru că ne place ceea ce facem, pentru că suntem mândri de noi și de părinții noștri, dar mai ales pentru că ne încântă sufletele momentele în care, pe scenă fiind, bucuria noastră de a dansa și de a cânta devine bucuria și fericirea spectatorilor care ne aplaudă!
Pentru noi, în a doua zi de Rusalii, Teaca a fost centrul lumii, locul și clipa astrală care dă sens vieții. Știam déjà, dar azi am înțeles încă odată că viața se compune din lucruri simple, din oameni simpli. Și am mai aflat că Iubirea aceasta despre care spunem cu toții că este miracolul (pe care îl căutăm grăbiți și neatenți), se află alături de noi. Mereu alături de noi! Și ea se află în privirile omului de lângă noi, în ochii întrebători/nerăbdători și suavi ai copiilor noștri, în bucuriile simple și sincere ale vieții…
Sărbătoarea și sărbătorirea bisericii străbune din Teaca a fost o astfel de bucurie, o astfel de clipă astrală, clipa de speranță care ne-a făcut fericiți! Să ne bucurăm așadar…
Florentin Archiudean

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5