De Valentine’s Day– Mai bine dăruieşti, decât să loveşti!

14 februarie - sărbătoare românească sau nu, este deja o zi specială pentru noi toți. În acest context, vă dorim tuturor îndrăgostiților să trăiți frumos, fără ură, resentimente sau teamă.

Dacă vă aflați, totuși, într-o situație de risc ce ține de domeniul violenței domestice, pentru a putea fi ajutați, apelați cu încredere la poliție.

Aveți în vedere faptul că intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

Vă reamintim faptul că pentru a veni în  sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia. Astfel, la sfârșitul anului trecut, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și justiției sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.

Astfel, începând cu data de 28 decembrie 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecție a victimelor.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

Polițiștii vă doresc tuturor un sfârșit de săptămână cu multă iubire! Și nu uitați ”sloganul” campaniei noastre de prevenire a violenței domestice, care se potrivește și acestei zile:,,MAI BINE DĂRUIEȘTI, DECÂT SĂ LOVEȘTI!".

Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5