Învingătoarele violenței domestice, vizită la Parlamentul României
În cadrul celor #16ziledeactivism împotriva violenței asupra femeilor, deputata USR, Cristina Iurişniţi, președinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaților a invitat la Parlament comunitatea ##ȘiEuReușesc din București. Un grup de învingătoare ale violenței domestice, femei care au avut curajul să se desprindă din relații abuzive au fost prezente în plenul Camerei Deputaților și s-au întâlnit cu președinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru a-și împărtăși poveștile. Totodată, învingătoarele au prezentat spețe variate din aplicarea legislației privind prevenirea și combaterea violenței domestice și a celei conexe, solicitând susținerea Comisiei pentru efectuarea de modificări legislative în sprijinul victimelor violenței și ale familiilor acestora.
”Atât eu, cât și colegii mei din Comisie am sprijinit pe toate căile posibile, de la avize și rapoarte favorabil, depunerea de amendamente legislative și vot în plen toate modificările menite să aducă liniștea și demnitatea celor care trec printr-o situație de violență domestică, sexuală, psihologică, cibernetică etc. Sprijinul pentru victimele violenței nu este doar o datorie legală a noastră, ca reprezentanți ai cetățenilor, ci și una morală, de solidaritate umană.”, a explicat președinta Comisiei, deputata USR Iurișniți. ”De exemplu, chiar azi am votat în Parlament ceea ce am solicitat de atâta timp: abrogarea recursului compensatoriu, pentru siguranța copiilor, tinerelor și a femeilor, în special, care sunt recurent victime ale abuzurilor, violurilor, crimelor sau traficului de persoane. Am votat pentru respectarea drepturilor fundamentale, pentru dreptul la o viață în deplină securitate și protecție din partea autorităților!” a mai subliniat deputata Iurișniți.
Respectarea drepturilor femeilor este un angajament asumat prin Constituţie şi legislaţia secundară, iar în 2016 România a ratificat Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenţia de la Istanbul). ”Pe hârtie femeile au la dispoziţie instrumente care să le protejeze, cum ar fi ordinul de protecţie şi ordinul de protecţie provizoriu. În realitate, însă, prea puţine îşi cunosc drepturile, iar prea puţine dintre cele care şi le cunosc îndrăznesc să le şi ceară. De aceea, din păcate în România, numărul victimelor violenţei domestice este în creştere de la an la an, iar sancţionarea agresorilor rămâne redusă”, transmite președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse. ”Nu avem suficiente adăposturi pentru victime, iar unde acestea există, locurile sunt insuficiente. Accesul victimelor la informaţii, la consiliere psihologică, juridică financiară este restrâns. Calea obţinerii unui ordin de protecţie este încă dificilă şi costisitoare, în ciuda progreselor legislative evidente. Cu greu se monitorizează agresorii, care pot încălca ordinul de protecţie şi continua să urmărească victima; de multe ori, finalul este unul tragic. De aceea, cazurile în care femeile sunt ucise de actualul sau fostul partener se întâmplă la fiecare 5 zile în România”, amintește deputata USR Iurișniți.
”În calitate de preşedintă a Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, ca femeie și mamă am toată admirația pentru învingătoarele violenței și le asigur de tot sprijinul meu și al Comisiei pe care o conduc. Vom continua să milităm transpartinic în activitatea noastră la Comisie și în Parlament pentru ca în bugetul pentru anul viitor să fie alocate fonduri pentru Programele de Interes Naţional privind violenţa în familie şi pentru măsurile care să sprijine în mod real supravieţuitoarele violenţei”, a mai declarat președinta la întâlnirea cu grupul #ȘiEuReușesc.
Campania #ȘiEuReușesc este un proiect inițiat de A.L.E.G. ce propune o soluție la violența domestică, centrată pe exemplele pozitive – poveștile femeilor care au reușit să rupă cercul violenței domestice. Pe termen lung, #SiEuReusesc își propune să creeze comunități de învingătoare în cât mai multe orașe din România pentru ca victimele violenței domestice să aibă
un sprijin real. A.L.E.G. este o organizație neguvernamentală activă din 2004 în domeniul combaterii și prevenirii violenței împotriva femeii și promovării egalității de gen, ce oferă servicii specializate de informare și consiliere pentru victimele violenței și copiii lor.
Deputat
prof. Cristina Iurisniti
Președinta Comisiei pentru egalitate de șanse
Citiţi şi:
- Președintele Raportor privind discriminarea împotriva femeilor și fetelor din cadrul Oficiului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, în vizită la Comisia pentru egalitatea de șanse
- Deputatul Cristina Iurişniţi susţine că autoritățile nu reușesc să protejeze victimele violenței
- Deputat Cristina Iurișniți: Un nou pas pentru prevenirea și combaterea violenței cibernetice
- Cristina Iurişniţi: Brățările electronice pentru agresori, o urgență pentru statul român
- Undă verde pentru ordinul de protecție provizoriu, privind prevenirea și combaterea violenței domestice
Adaugă comentariu nou