Deputatul Cristina Iurişniţi susţine că autoritățile nu reușesc să protejeze victimele violenței

 

            Președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, deputata USR Cristina Iurișniți transmite un mesaj ferm împotriva violenței asupra fetelor și femeilor din România, în urma informațiilor apărute recent în spațiul public despre agresiuni sexuale asupra unor minore în județul Iași. ”Este revoltător să aflăm despre copile, adolescente agresate, obligate, violate, dar cazul este cu atât mai grav cu cât a avut loc în incinta unei instituții publice, iar agresorul deținea o funcție publică. Nu există nicio scuză, legea este clară și autoritățile sunt obligate să o aplice cu celeritate”, consideră președinta Iurișniți.  

            ”La doar câteva luni de la tragedia din Caracal, acest nou caz de violență și violență sexuală asupra unor minore într-un alt colț al țării nu este surprinzător, ci oglindeşte atitudinea autorităților faţă de fete şi femei”, atrage atenţia deputata USR. ”În România la fiecare 5 zile o femeie este ucisă în bătaie de actualul sau fostul partener, ar săptămânal, 3 minore sunt violate sau agresate sexual. Ce trebuie să înţelegem cu toţii este că multe dintre aceste fapte rămân în continuare neraportate tocmai pentru că victimele nu au încredere în autorităţi, care de cele mai multe ori le umilesc sau le ignoră, în ciuda cadrului legal existent”, insistă Cristina Iurişniţi.

            ”Să nu uităm că în timpul guvernării PSD-ALDE modificările aduse legilor justiției în Parlament sau prin OUG au exprimat toleranță nepermisă pentru cei care au comis fapte violente, pedofilie, pornografie infantilă sau trafic de persoane. Astfel, aceștia au putut – atenție, cu complicitatea statului român! - să scape de pedeapsa cuvenită, fie prin îngreunarea anchetei, fie prin recurs compensatoriu sau alte schimbări aduse Codurilor Penale”, subliniază preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse din Camera Deputaților. ”Am tras nenumărate semnale de alarmă privind toleranţa faţă de agresori, însă reacţia celor de la putere a lipsit. Să nu uităm că ordinul de protecţie provizoriu are abia un an de aplicare și poate salva vieți, însă numărul victimelor nu se va reduce semnificativ cât timp nu se face monitorizarea agresorilor – nici în 2020 nu avem brăţări electronice pentru aceștia”, subliniază Cristina Iurişniţi, care a semnalat public în repetate rânduri lipsa alocărilor bugetare în acest sens la nivelul autorităţilor centrale sau locale.

            În urma tragediei de la Caracal, alături de colegii din USR deputata Iurişniţi a propus o serie de măsuri necesare şi obligatorii pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete. Printre acestea, abrogarea imediată a legii recursului compensatoriu, operaţionalizarea Sistemului Alertă Răpire Copil, operaţionalizarea registrului pentru infractorii sexuali, modificarea pedepselor etc. ” În România, numărul victimelor violenței domestice și sexuale este în creștere de la an la an, iar sancționarea agresorilor rămâne redusă. Statul român poate şi are datoria să le asigure tuturor cetăţenilor, inclusiv cele peste 51% femei egalitatea de drepturi şi de şanse garantate constituţional, legal. Printre acestea se numără şi siguranţa persoanei, iar autorităţile locale şi centrale nu se mai pot ascunde după demisii şi ţapi ispăşitori!”, a mai declarat preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din cadrul Camerei Deputaţilor.

            Totodată, acestea sunt doar intervenţii punctuale; pe termen lung, soluţia este educaţia, insistă Cristina Iurişniţi. ”Prin educație adaptată egalității de șanse și de gen, prin politici educaționale anti-discriminare vom putea preveni și combate cu succes violența asupra fetelor și femeilor, iar societatea românească va manifesta intoleranța necesară față de violență și de agresor, oricine ar fi acesta și orice funcție ar deține”, a conchis președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați.

 

 

Comentarii

28/01/20 10:21
cititor

Stimata doamna, asta se intampla, pentru ca suntem un popor "ne.bun "... unul anarhic, violent din fire , necioplit si prost civilizat, degeaba inca din vremea " impuscatului " ... copiii romanilor au fost dusi cu fortza la scoli... iar actualmente fac tot felul de facultati la " pune x-ul " .Imi pare rau sa spun asta dar asa percep eu lucrurile, ne place sau ba .
Astia suntem si nu poate pune tzara cate un politzai dupa fiecare femeie sau fata rapita, batjocorita , amenintzata, batura sau violata ... sa aiba grija de ea , daca in primul rand familia si comunitatea in care traieste n-o face in mod eficient si continuu .
In scoli, degeaba se face ori se incearca sa se faca educatie civica si de viata de familie ... ca dascalimea vorbeste " paretilor " eventual ... " receptorii " fiind 100% AUTISTI . La biserica la fel ...
Un astfel de popor, nu poate avea decat astfel de oameni, din randul carora exista astfel de do.bi.toci ... pe care nu-i poate stapani nici un altul ... la fel cu el .
De ce nu se intampla astfel de cazuri la arabi si la musulmani ( ? ) ... v-ati intrebat ? Pai, pentru ca acolo, toata comunitatea sare " ca arsa " daca cineva numai se " uita " ceva mai nepotrivit la o femeie... decum sa-i faca avansuri ori s-o sicaneze pe drum ... Acolo pedeapsa este moartea prin bataia cu pietre ... in public ... cum scrie in Coranul lor ( asemenea cu Biblia noastra ) .
Organele de ordine publica ce sa faca (?) sa-i adune pe toti si sa le stranga degetele in usa ( era sa zic " altceva "... pricepeti ) , sa-i castreze, sa-i " spanzure "... sau ce sa le faca ?
Acuma ca suntei la " butoane " ... chiar daca ati ajuns doar conjunctural... DE CE NU MODIFICATI LEGEA PENALA SI PENTRU ASTFEL DE FAPTE SA FIE DATA PEDEAPSA CU MOARTEA PRIN SPANZURARE IN PIATA PUBLICA ... CUM FAC ARABII ... ( SI CHINEJII CHIAR DACA-S COMUNISTI ) ? n-ATI SPANZURA DECAT 2-3... 10 SI AR INTRA DRACU-N TOTI DERBEDEII SI NEMERNICII ACESTUI POPOR batut de Dumnezeu si care si-a impuscat conducatorul in ZiUa de Sfant Craciun !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5