Cristina Iurişniţi: Brățările electronice pentru agresori, o urgență pentru statul român

Cristina Ionela Iurișniți, președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din cadrul Camerei Deputaților solicită trimiterea de urgență către Parlamentul României de către Ministerul Afacerilor Interne a proiectului de lege privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Este vorba, printre altele, despre completarea cadrului legal pentru utilizarea brăţărilor electronice atât de necesare pentru supravegherea agresorilor.

 

            ”A durat peste doi ani să armonizăm legislația cu Convenția de la Istanbul, ratificată de România încă din 2016 și încă un an să avem un proiect privind brățările electronice – prevăzute, de altfel, în Legea nr. 174/2018 privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie – Articolul 23, alineatul (1), litera e1) obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere”, amintește președinta Iurișniți. ”Cu toate acestea, din 16 iulie 2019, când proiectul de lege a fost lansat spre dezbatere publică și până astăzi, în 10 februarie 2020, această inițiativă legislativă NU a fost transmisă Parlamentului, pentru a putea fi supusă votului în procedură de urgență. Câte femei au murit cu ordinul de protecție în mână, ucise de agresorii lor rămași nemonitorizați de către autoritățile statului, așa cum este legal?”, punctează președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse. ”Guvernanţii uită că în România la fiecare 5 zile o femeie este ucisă în bătaie de actualul sau fostul partener; deşi introducerea recentă în legislaţie a ordinului de protecţie provizoriu ajută realmente la salvarea unor vieţi, dacă nu continuăm lanţul de măsuri necesare pentru supravegherea agresorilor şi împiedicarea lor să încalce restricţiile, numărul victimelor nu se va reduce semnificativ”, subliniază Cristina Iurișniți, care a semnalat public la debutul lui 2020 brățările electronice pentru agresori nu se regăsesc nici anul acesta în prioritățile bugetare.

 

            ”Am depus în fiecare an amendamente la Legea bugetului de stat solicitând investiții în campanii de educare și informare privind violența domestică, precum și în infrastructura necesară victimelor violenței domestice. Din păcate, aceste amendamente au fost respinse atât în Comisii, cât și în plen”, precizează deputata USR, Cristina Iurișniți, menționând că-și va reînnoi solicitările cu fiecare ocazie. Mai mult, președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați anunță că va insista asupra acestor aspecte și cu ocazia audierii noului Cabinet propus.  ”Prevenirea și combaterea violenței domestice trebuie să fie prioritatea oricărui Guvern, indiferent cum se numește el sau de cine este propus și susținut. Violența asupra femeilor poate și trebuie să înceteze prin aplicarea în mod real a ordinelor de protecție, adică monitorizarea electronică a agresorilor. Măsura unei țări este dată de modul în care își tratează cei mai vulnerabili dintre cetățenii săi, iar din această perspectivă, România nu este deloc un stat european civilizat și sigur. La fiecare 30 de secunde, o româncă devine victimă a violenței. Câte dintre ele trebuie să fie ucise pentru ca autoritățile să reacționeze?”, transmite Cristina Iurişniţi, preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din cadrul Camerei Deputaților. 

 

Cristina Iurișniți,

Deputat USR

Președinta Comisiei pentru egalitate de șanse

Comentarii

14/02/20 09:52
cititor

Daaaa stimata doamna... si aceste bratzari sa fie EVENTUAL " batute cu bgicaseii pretiosi " din bijuteriile lui Elena Udrea ... !
Doamna draga, nu stiu zau cand om vedea noi realizat ceea ce foarte bine va doriti Dvs femeile, ptr ca atata vreme cat sunt zone ( de pe pamant ) unde " femeia " este inca privita ca " animal de curte " si este vanduta CA O " VACA " ( SCUZATI ) la piatza de animale , aceste " concepte , traditii si obiceiuri " nu vor dispare .
Intrebati-i pe tzaranoii nostri si veti vedea ca toti se considera " proprietarii femeilor " pe care le au, nicidecum " tovarasii lor de viatza " si majoritatea cred ca in aceasta calitate, pot s-o f..., s-o bata, s-o omoare ori s-o alunge de acasa... dupa cum vrea muschii lui de " BOU castrat si fara coarne " .
Probabil ca insasi politrucii nostri care trebuie sa voteze asa ceva, isi bat nevestele de le zvanta ... ( sau poate de aia le bat, ca sa se zvante ... Glumesc )
VAI CE M-AS BUCURA SA AUD SI SA VAD LA TV, ORI LA ZIAR, CUM UN ASTFEL DE derbedeu A FOST PRINS DE UN GRUP DE FEMEI SI BATUT PANA ramane "LAT " PE TROTUAR ! Cred ca este singura sansa stimata doamna ca sa-i puneti la punct pe toti acesti derbedei care-si bat nevestele si copiii si care-si batojocoresc familiile fel si chip .
In America , exista femei sportive de lupta stil kombat ... care in secret , sau mai bine zis... discret , prind astfel de derbedei si-i bat pana raman lati pe trotuare , iar publicul nu ridica nici macar un deget in apararea lor .
N-ar strica si la noi la fel ... ca dupa politrucii nostrii... NICI O SANSA !

19/02/20 09:10
cititor

Io zic sa li se puna aceste bratzari in jurul gatului si in partea din spate, scoasa oblu in sus, cate o antena precum au si astia care-si pun " radiotransmisii " pe masini, sa vada pe unde actioneaza politia cu radarele ( ca de ceilalti nu le pasa ) si sa li se puna pe spate si cate o tabla pe care scrie " ATENTIE , BOU IMPUNGOS " !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5