Decontări duble sau nejustificate ale CAS BN, descoperite de Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a României a descoperit o serie de probleme la casele judeţene de asigurări de sănătate, printre care şi cea din Bistriţa-Năsăud, rezultatele apărând în Raportul public pe anul 2011.
Astfel, Casa de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, alături de instituţiile similare din Giurgiu, Ialomiţa, Olt şi Neamţ, dar şi Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului au validat şi decontat, în anul de referinţă, prescripţii medicale emise de medicii specialişti din ambulatoriu, spital, medici de familie în aceeaşi perioadă în care pacientul figurează în spitalizare continuă, în sumă de 911 mii lei.
CAS BN figurează şi pe lista instituţiilor care au validat şi decontat servicii medicale pentru pacienţi internaţi în spitalizare continuă şi care au beneficiat şi de servicii medicale acordate în ambulatoriu.
CAS Bistriţa-Năsăud, dar şi casele de asigurări de sănătate din Giurgiu, Neamţ şi Tulcea au validat aceluiaşi asigurat, pe acelaşi cod de boală şi în aceeaşi lună, mai mult de o prescripţie medicală, precum şi pe mai multe coduri de boală, suma totală fiind de 230 mii lei.
În aceeaşi companie, CAS BN a validat prescripţii medicale cu încălcarea protocoalelor terapeutice pentru medicamente de care beneficiau asiguraţi conform HG nr. 720/2008, în sumă de 284 mii lei.
La capitolul “decontarea în mod nejustificat a 40% din compensarea de 90% din preţul de referinţă al medicamentelor, unor pensionari care realizează venituri şi din alte surse, în sumă de 328 mii lei”, CAS BN apare alături de alte nouă instituţii similare din tot atâtea judeţe, plus cele două “speciale”.
În Raportul public pentru 2011 al Curţii de Conturi, Casei de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud şi CAS Dâmboviţa li se impută nestabilirea sau stabilirea incorectă a contribuţiilor pentru persoane care desfăşoară activităţi independente şi persoane care realizează venituri din alte activităţi, în sumă de 2.181 mii lei. De asemenea, CAS BN este dată ca exemplu şi pentru neaplicarea tuturor etapelor de executare silită pentru debitorii din contribuţii de asigurări sociale de sănătate, în sumă de 14.557 mii lei, alături CAS Ilfov, Neamţ, Vaslui şi cele două case de asigurări speciale.
De bine este măcar faptul că la Bistriţa-Năsăud nu au fost decontate medicamente pentru pacienţi morţi, aşa cum s-a întâmplat în alte opt judeţe.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5