CAS BN a decontat anul trecut servicii medicale de peste 326 milioane lei. Camelia Ilişuan: E aproape bugetul municipiului Bistriţa

  La finele anului trecut, în evidenţa Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud figurau 298.205 persoane, din care 251.446 persoane erau asigurate, în creştere faţă de anii anteriori, asta în urma obligativităţii depunerii declaraţiei unice. Potrivit directorului general Camelia Ilişuan, doar 40% dintre asiguraţi sunt şi plătitori, ceilalţi fiind copii, veterani de război, văduve şi alte categorii prevăzute de lege.

         În relaţie contractuală cu CAS B-N, la finele anului trecut erau 350 de furnizori pe diferite forme de asistenţă medicală, cu care au fost parafate 430 de contracte şi 3191 de acte adiţionale.

         Anul trecut, la nivelul judeţului, CAS B-N a decontat servicii medicale în valoare de 326,627 milioane lei care însumează 717.683 cazuri de asistenţă medicală primară, 391.340 cazuri în ambulatoriu, peste 300.000 investigaţii paraclinice, 9303 servicii medicale dentare, 41.240 cazuri de externări în spitalizare continuă, 22.215 cazuri de spitalizare de o zi, peste un milion de prescripţii medicale (reţete compensate), peste 7.500 de dispozitive medicale etc.

         „Este ceva mai mult decât bugetul municipiului Bistriţa, dacă stau bine să mă gândesc. Media celor care plătesc asigurările de sănătate este de 40%”, a precizat Camelia Ilişuan.

         Potrivit acesteia, cheltuieli mari sunt în oncologie, unde costul mediu este de 8941 lei/bolnav, fiind scumpe medicamentele, iar tratamentul este de lungă durată. Sume importante sunt cheltuite şi pentru Programul Naţional de Diabet Zaharat, pentru Programul Naţional de Supleere a funcţiei renale (dialize) etc. Problema este că aceste cazuri au apărut la persoane tot mai tinere, media de vârstă coborând spre 40 de ani.

         „În ultimii cinci ani, valoarea serviciilor medicale decontate s-a dublat. S-a mărit şi numărul de servicii medicale. De exemplu, acum patru ani nu aveam niciun furnizor de CT sau RNM, acum avem trei, pentru că şi Spitalul Judeţean vrea să intre în program cu RMN-ul. Acum patru ani nu aveam medici specialişti în Spitalul Judeţean ca să facă operaţii de proteză de şold. S-au înmulţit serviciile medicale care pot fi acordate. S-au introdus multe medicamente noi pe listele de compensate, medicamente de generaţie nouă. S-au introdus noi tipuri de analize medicale care înainte nu erau decontate. Nu putem trage concluzia că sunt mai mulţi bolnavi. Pe măsură ce bugetul a permis, s-au tot introdus servicii medicale, operaţii mai complexe”, a explicat Camelia Ilişuan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5