Deputatul Diana Morar: Victorie pentru România în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei!

Comunicat de presă
Raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) este unul favorabil, iar progresele făcute de România le-a făcut în domenii precum justiţia, respectarea drepturilor omului, respectarea drepturilor minorităţilor și gestionarea crizei de refugiaţi din Ucraina au fost recunoscute şi apreciate.
Cele mai importante argumente ale României în evaluarea pozitivă de către APCE au fost legate de progresele realizate în domeniul Justiției.
Principalele obiective ale Guvernului în domeniul justiției au fost legea privind desființarea SIIJ, modernizarea legilor Justiției și Strategia Națională Anticorupție. Proiectul PNL de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost deja adoptat de Parlament și SIIJ a fost desființată. Strategia Națională Anticorupție a fost deja adoptată. Proiectele legilor justiției au fost adoptate de Camera Deputaților și urmează să fie adoptate de Senat.
Concluzia raportului a fost că România a făcut progrese substanțiale în ceea ce privește funcționarea justiției, combaterea corupției sau protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.
În ceea ce privește Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), raportul APCE consideră că a fost un pas important în procesul de reformă a justiției din România.
Cele două raportoare ale comisiei, Edite Estrela (Portugalia, SOC) și Krista Baumane (Letonia, ALDE) au apreciat faptul că procedurile în vederea aprobării proiectelor Legilor Justiției s-au desfășurat în coordonare cu Comisia Europeană, în cadrul procesului de finalizare a monitorizării României prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV).
Totodată, cele două raportoare au apreciat că procedurile au fost transparente, că a existat o dezbatere publică consistentă și substanțială în urma căreia au fost preluate amendamente ale CSM, ale asociațiilor de magistrați.
Solicitarea privind avizul Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisiei de la Veneția) asupra proiectelor legilor justiției este o practică constantă cvasiautomată în astfel de situații.
Suntem pe drumul cel bun!

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5