Deputatul Ionuţ Simionca: 9 mai – zi cu semnificație multiplă pentru români

Deputatul Ionuț Simionca a participat astăzi la alocuțiunea susținută de Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, cu tema “Viitorul Europei” și la recepția susținută de Președintele României, Klaus-Werner Iohannis, cu tema “10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană”.

Aceste întâlniri au fost desfășurate în contextul sărbătoririi în fiecare an pe data de 9 mai a 3 evenimente cu semnificație istorică: Ziua Independenței proclamată în 1877, Victoria Coaliției Națiunilor Unite în 1945 și Ziua Europei stabilită în 1985.

Toate cele trei evenimente vorbesc despre istoria europeană modernă, pentru că independența României s-a desfășurat într-un context istoric favorabil, după o muncă a întregii clase politice românești de la acea vreme, independența fiind un proiect de țară.

Victoria împotriva Germaniei naziste ne-a găsit în tabăra câștigătoare însă aliații au refuzat României statutul de stat cobeligerant din cauza poziționării ferme a URSS la încheierea Tratatului de la Paris din 1947.

Cel de-al treilea eveniment, cel mai mediatizat în țara noastră, este cel care nu ne includea lnici la momentul declarației faimoase a lui Robert Schuman în 1950, nici la declararea zilei de sărbătoare la Consiliul European de la Milano, în 1985, România fiind un stat comunist.

Cu toate astea, românii de rând și politicienii lor post-comuniști au dat dovadă de apreciere a valorilor europene, dorind să-și reia parcursul european imediat după căderea comunismului, aderarea la Uniunea Europeană devenind proiect de țară.

Deja au trecut 10 ani de la îndeplinirea acestui obiectiv politiv, cetățenii români sunt dintre cei care au încă cea mai mare încredere în instituțiile europene, deși nu întotdeauna resimt influența asupra vieții cotidiene.

“Într-o zi așa încărcată istoric ca aceasta trebuie să comemorăm  istoria, să admirăm curajul și ambiția politicienilor de altă dată, deopotrivă români și europeni, și să ne dorim să continuăm dezvoltarea României ca stat european cu drepturi depline, o țară puternică într-o Europă unită, care se confruntă cu noi provocări”, a susținut deputatul Ionuț Simionca.  

 

Deputat PMP Ionuț Simionca

Circumscripția 6 Bistrița - Năsăud

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5