Deputatul Ionuţ Simionca, la prima iniţiativă legislativă: Fiecare viaţă contează. Panouri obligatorii despre (in)existenţa autorizaţiei de securitate la incendiu

Deputatul Ionuţ Simionca (PMP BN) a depus prima iniţiativă legislativă din acest mandat, în calitate de iniţiator, alături de alţi 74 parlamentari de la toate partidele politice, care vizează completarea Legii 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. Parlamentarul bistriţean, alături de deputatul Eugen Tomac, liderul grupului parlamentar PMP, a explicat într-o conferinţă de presă motivele care au condus la acest demer legislativ.

„Ideea pentru această propunere legislativă mi-a venit ca urmare a tristelor evenimente petrecute la clubul Colectiv şi Bamboo. Ştiu că nimic din ce s-a întâmplat acolo nu mai poate fi reparat, dar prin adoptarea acestui proiect pot fi evitate pe viitor alte evenimente cu deznodământ similar. Se ştie că din cauza lipsei personalului specializat, perioada limită pentru obţinerea autorizaţiilor de securitate la incendii a fost prelungită de către guvernul Cioloş, până la data de 30 iunie 2017. Astfel, cluburile, restaurantele şi alte spaţii publice care necesită o astfel de autorizaţie pot funcţiona în continuare “legal”, cu risc major de producere a unui incendiu.

Iată că dupa Colectiv, unde au murit zeci de tineri nevinovaţi, a urmat incendiul de la Bamboo, unde doar o minune a făcut să nu avem acelaşi bilanţ tragic. Fiind profund afectat şi preocupat de aceste evenimente, am căutat o soluţie de diminuare (măcar), dacă nu de eliminare a producerii unor astfel de tragedii”, a argumentat Simionca.

Potrivit acestuia, majoritatea celor care frecventează astfel de spaţii publice (cluburi, restaurante etc.) nu cunosc faptul că aceste localuri nu au autorizaţia de securitate la incendii, “deci nu cunosc riscul la care se expun în momentul când vizitează locurile respective”. Deputatul Ionuţ Simionca şi-a propus tocmai să găsească o modalitate prin care clienţii să fie informaţi despre aceste lucruri.

“În acest sens, până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, beneficiarii investițiilor în construcţii şi amenajări publice vor avea obligaţia de realizare şi amplasare a unor panouri de înştiinţare în dreptul intrărilor în spaţiile respective. Panourile de înştiinţare vor avea următorul conținut, tipărit cu litere de tipar de culoare de avertizare  galben de minimum 10 cm pe fundal alb: <Acest spațiu funcționează fără autorizaţia de securitate la incendiu>. Beneficiarii investițiilor care nu vor respecta acest minimum de decență și responsabilitate vor suporta sancțiuni contravenționale aspre. Pe de altă parte, beneficiarii investițiilor cu autorizație de securitate la incendiu vor monta panouri de înștiințare cu următorul conținut: <Acest spațiu funcționează cu autorizaţia de securitate la incendiu nr. ...... din........ 20....... >.

Astfel, persoanele care merg în aceste locuri vor cunoaște riscul de incendiu pe care și-l asumă și vor decide în cunoștință de cauză dacă doresc sau nu să se expună acestui risc în mod similar riscului de îmbolnăvire sau deces asupra căruia sunt avertizate prin etichetarea produselor din tutun”, a explicat parlamentarul bistriţean.

Inițiativa legislativă implementează drepturile și obligațiile consacrate de Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, conform căreia consumatorii au dreptul de a fi protejaţi împotriva riscului de a li se presta un serviciu care ar putea să le prejudicieze viaţa, sănătatea sau securitatea, precum și de a fi informaţi complet, corect şi precis asupra caracteristicilor esenţiale ale  serviciilor, astfel încât decizia pe care o adoptă în legătură cu acestea să corespundă cât mai bine nevoilor lor, iar corelativ, prestatorii de servicii au obligația să presteze numai servicii care nu afectează viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor.

„Inițiativa legislativă nu poate fi amânată deoarece poate salva vieți omenești, drept care solicit adoptarea acesteia în regim de urgență. Fiecare viață contează!”, a concluzionat, în conferinţa de presă, Ionuţ Simionca.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5