Deputatul Ionuţ Simionca: Voi propune modificarea legii privind medicina legală. Este nevoie de dotări performante

Deputatul Ionuţ Simonca (PMP) a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că va depune un proiect legislativ de modificarea a Ordonanţei 1/2000 privind organizarea activităţii şi funcţionarea instituţiilor de medicină legală. Proiectul a fost elaborat cu sprijinul unei echipe de specialişti din care a făcut parte secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii, dr. Lucian Pintea de la Bistriţa. Potrivit acestuia, dacă această lege ar fi fost modificată de mai mult timp, „cazul Caracal era soluţionat mult mai repede”, iar răspunsurile veneau de la „medicina legală din România”, nu ar fi fost nevoie să se trimită probe în SUA.

„E o îmbunătăţire a legii care deja există, aducerea medicinei legale în anul 2020, eficientizarea activităţii, îmbunătăţirea performanţelor şi creşterea accesibilităţii beneficiarilor. Noi zicem că e o chestiune foarte bună, stabileşte şi o salarizare unitară. Se liberalizează cumva şi activitatea de medicină legală. Dacă până acum existau experţi-parte, dar nu era foarte bine reglementată activitatea, noi sperăm că va fi reglementată mult mai bine, se va stabiliun echilibru între activitatea publică şi cea privată, până acum nu a fost. Pe viitor, activitatea ar trebui să meargă mult mai bine”, a explicat secretarul de stat de la Sănătate, dr. Lucian Pintea.

Practic, ar urma să apară şi acei experţi independenţi autorizaţi care să ia parte la întocmirea expertizei. Şi acum sunt astfel de experţi, medici de medicină legală, dar activitatea lor nu este foarte bine legiferată.

La ora actuală, a spus secretarul de stat Pintea, pe parcurs legislativ, în Parlament este o iniţiativă care ar duce la privatizarea totală a medicinei legale, instituţie care şi-a dovedit eficienţa în cei 125 de ani de activitate. De altfel, modelul românesc de mediciă legală a fost preluat de alte ţări europene.

 

 

Comentarii

16/02/20 10:34
cititor

Si ce o sa faceti stimate "domn " ... (?) prin aceasta lege... o sa-i faceti MAI DESTEPTI SI MAI PERFORMANTI pe medicii legisti ?
Pricepeti ca medicii legisti NU CONSTIRUBIE CU ABSOLUT NIMIC LA PERFORMATNZA MEDICALA , ci sunt efectiv medici, care constata ceva anume dupa ce " PACIENTII " AU TRECUT DINCOLO ... !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5