Diana Morar (PNL) reclamă tarifele mari şi lipsa colectării selective a deşeurilor în municipiul Bistriţa

De curând, ADI Deșeuri a semnat un contract cu firma Supercom și astfel am ajuns să plătim un tarif exorbitant pe colectarea deșeurilor. Acest contract încheiat cu firma de salubrizare aduce grave prejudicii financiare atât bugetului local, cât și cetățenilor.  

Supercom și ADI Deșeuri au încheiat contractul nr. 1277 din 06.12.2018 prin care s-au stabilit noile tarife, dar și obligațiile contractuale ale părților implicate. La tarifele actuale, respectiv 8 lei/persoană/lună, o familie din municipiu plătește aproximativ 100 de euro pe an pentru colectarea deșeurilor.  O familie din mediul rural plătește de trei ori mai puțin, respectiv 2.5 lei/persoană/lună. Este evident faptul că municipiul Bistrița are un rol decisiv în ADI Deșeuri și în relația contractuală cu Supercom.

Din bugetul local, 20.000 de euro pe lună sunt asigurați companiei Supercom, indiferent de calitatea serviciilor realizate. Această sumă reprezintă subvenționarea taxei de salubrizare pentru a masca tarifele majorate. Cum am spus în mai multe rânduri, este un cadou al domnului primar pentru colegul său din Senat, care acum este patron al firmei de salubrizare.

Mai grav este faptul că în Bistrița, serviciul de colectare selectivă nu are loc și nimeni nu intervine pentru reglementarea și verificarea situației! Supercom a avut termen-limită să se mobilizeze, să-și aducă mașinile necesare dar vedem peste tot aceleași ghene pline de gunoi. Fără o implicare activă în implementarea unui sistem de colectare selectivă, cei responsabili s-au limitat în lipirea unui abțibild pe ghenele de gunoi, prin care să informeze ce tip de deșeu să arunce acolo. Dacă sunt întrebați vor face ceea ce știu mai bine și anume vor da vina pe cetățenii care nu colectează selectiv.

În mai multe rânduri, consilierii PNL au solicitat reprezentanților Primăriei Bistrița să negocieze un alt statut al Adunării de Dezvoltare Intercomunitară pentru ca reprezentanții orașului să dețină pârghii de control asupra deciziilor strategice. La ora actuală Bistrița are un vot din cele 63 de voturi, cu toate că asigură mai mult de 50% din încasările companiei. S-a preferat populismul și cei din PSD au adoptat poziția ghiocelului în fața unei companii care se întreține din banii cetățenilor dar nu prestează servicii conforme.

Bugetul local este sărăcit și cetățenii din municipiu plătesc servicii de care nu au parte. Colectarea deșeurilor se face neselectiv în continuare, cu un sistem învechit și pubele insalubre amplasate total aiurea, fără ca cineva să ia măsuri în acest sens. Ar fi păcat să plătim penalități șisă returnăm 35 de milioane de euro din cauza unor incompetenți care gestionează acest proiect începând cu 2012. Au trecut șapte ani și auzim numai scuze și acuze. Aceste tertipuri sunt apanajul incompetenților care mimează administrația, acei tovarăși din PSD care sunt în campanie alături de angajații ADI Deșeuri, toți membri de partid și salariați din banul public.

Solicităm ADI Deșeuri ca în zilele în care nu sunt în campanie alături de PSD, să transmită date oficiale privind colectarea neconformă a deșeurilor din municipiu și din județ.

Av. Diana Morar, consilier municipal

Preşedintele Organizaţiei Judeţene a Femeilor Liberale din Bistriţa-Năsăud

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5