Deputatul Cristina Iurişniţi: La Tărpiu, localnicii sunt nevoiți să suporte permanent un miros pestilențial

Recent am efectuat o vizită în Dumitra pentru verificarea condițiilor în care elevii studiază și a problemelor de mediu cu care se confruntă localnicii din apropierea depozitului de gunoi de la Tărpiu. Am descoperit condiții precare în spațiul de joacă al copiilor și rețele de canalizare recent inaugurate din care curge apă direct în rău.  

La Tărpiu, localnicii sunt nevoiți să suporte permanent un miros pestilențial. Fermierii locali își cresc animalele în condiții de apă contaminată și între resturi de gunoi. Aceștia ne-au relatat despre animale decedate și pline de plasticuri.  Râul Rosua este extrem de poluat datorită devărsarii levigatului de la depozitul de gunoi și a rețelei de canalizare. Atrași de miros, haite de câini hoinari și ciori fac imposibilă dezvoltarea de culturi în apropiere. Depozitele de gunoi au fost amplasate pe o suprafață ce era inițial pășune comunală.    Deși zona arată ca o distopie de mediu, autoritățile plănuiesc inaugurarea celulei 2 de la Tarpiu pe un teren ce fusese pășune comunală și sunt în curs de obținere a autorizațiilor de mediu. Investiția totală preconizată, împreună cu o stație de tratare mecanico biologică este de 40 milioane euro. 

Fiindcă există multe semne de întrebare legate de managementul deșeurilor în Bistrița-Năsăud, am încercat vizitarea CMID Tarpiu pentru a ni se prezența un flux al deșeurilor după intrarea în depozit. Operatorul nu ne-a permis accesul deși inițial ni s-a sugerat să așteptăm. 

Celula 1 de la Tărpiu este arhiplină și deșeurile sunt purtate de vânt în toate împrejurimile. Asta și deoarece, într-o majoritate covârșitoare (peste 90%), deșeurile din Bistrița-Năsăud sunt colectate în amestec și ajung la groapa de gunoi, nefiind valorificate. 

Cu ocazia fiecărei investiții sau majorări de tarife ni se prezintă același discurs despre colectare selectivă și reciclare. Deși în urma investițiilor anterioare, CMID Tărpiu era pregătit să gestioneze colectarea selectivă (investiții de 141 milioane lei), iar colectarea selectivă era prevăzută în contractele cu operatorii încă din 2013, autoritățile au profitat de obligativitatea colectării pe 4 fracții pentru a accepta majorări de prețuri față de cele ofertate în cadrul licitațiilor. 

Astfel, Consiliul Județean și primăriile din județ au acceptat prin ADI Deșeuri solicitările succesive de majorări de tarife, atât cu Vitalia (operatorul depozitului) cât și cu Supercom (operatorul contractului de salubrizare județean) precum și o prelungire a contractului cu Supercom de la 5 la 8 ani. Voi prezenta cu altă ocazie originea și detaliile majorărilor de tarife precum și normele absurde din Regulamentul de salubrizare ce ignoră instrumentul economic european “plateste pentru cât arunci.” 

Legea mirosurilor, promovată de USR pentru a acoperi un vid legislativ ce ar putea veni în sprijinul localnicilor afectați de depozitele de gunoi, a trecut de Senat și este blocată la Camera Deputaților de actuala majoritate parlamentară care refuză să o pună în dezbatere.

 

Cristina Iurișniți,

Deputat USR

  

 

 

 

 

 

Comentarii

20/02/20 10:12
cititor

Apoi domnuca draga, degeaba va zbateti ca pestele afara din apa. Singura solutie este ca toata comunitatea din acele zone, sa se mute in alta parte ! Dar nu este cazul numai al Tarpiului... CI AL TUTUROR LOCALITATILOR UNDE S-AU INFIINTZAT ACESTE GROPI DE GUNOI .
Pe vremea comunistilor nu se simtea acest lucru, ptr ca fiecare localitate avea " groapa ei de gunoaie " ... unde imprastiate in toata tzara... nu se observa si nu producea atata inconfort cum se produce acuma.
Toate aceste gropi de gunoi, au fost infiintzate de SMECHERII SISTEMULUI , care s-au gandit ei , foarte bine de altfel , sa poata aduna gunoaiele reciclabile sa faca bani pe ele si s-au gandit ca cel mai bine este sa le " centralizeze " ... sa aiba de unde alege , pe cand asa cum era in comunism, era greu de selectat si valorificat . Se mai ocupau tzi.g.anii si sarantocii neamului din cand in cand de acest aspect ...si mai faceu si ei un ban...strangandu-le .
Importul de deseuri si materiale reciclabile din strainatate, DACA TOT VENI VORBA DE ACEST LUCRU ar trebui pedepsit ca si in mediul forestier, anume CU INCHISOAREA TUTUROR CELOR CARE COMERCIALIZEAZA, LIVREAZA, TRANSPORTA, DEPOZITEAZA ORI LE PRELUCREAZA FARA AUTORIZATIE SPECIALA , LA CARE SA FIE CONFISCATE SI MIJLOACELE DE TRANSPORT, INDIFERENT DE CARE SUNT SI CE VALOARE AR AVEA ELE .
Stati linistita domnuca draga ca pentru acest lucru , politrucii nostri nu sunt ei chiar dezinteresati ...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5