Protest faţă de amplasarea unei staţii de transfer a deşeurilor pe Valea Boilor
Aproximativ 100 de persoane au protestat, ieri, în faţa Instituţiei Prefectului, faţă de amplasarea unei staţii de transfer a deşeurilor pe Valea Boilor. Oamenii se împotrivesc amenajării unei staţii transfer a gunoaielor lângă casele lor, Valea Boilor fiind o zonă situată la 1 kilometru de şoseaua de centură a Bistriţei.
Protestatarii se tem că zona din apropierea caselor lor va fi poluată pe termen nelimitat şi că le este ameninţat viitorul copiilor lor.
„ Acest loc, ales abuziv, nu este bun pentru oamenii care locuiesc în această zonă, este prea aproape de casele oamenilor. Vom avea necazuri cu gunoaiele şi vom îndura un miros foarte puternic. (…) Eu trăiesc acolo de patru generaţii iar amenajarea acestui depozit este o formă de discriminare. Ne simţim mai puţini cetăţeni din cauza asta. Trei sute de zile pe an vom suporta şi traficul maşinilor de gunoi, asta dacă nu socotim zilele de weekend", a spus Rafila Şuteu, una din protestare.
Ea a subliniat că protestul de ieri este doar începutul, dorindu-şi să tragă un semnal de alarmă autorităţilor implicate în implementarea proiectului de gestionare integrată a deşeurilor de la Tărpiu.
Protestatarii au scris şi un memoriu pe care l-au înaintat la Primăria Bistriţa şi la Prefectură. În cuprinsul acestuia ei susţin că au aflat recent de amenajarea depozitului, care are acord de mediu din 2008 şi cer reanalizarea acestui aspect din proiect.
Şansele protestatarilor de a obţine câştig de cauză sunt practic nule. Managerul proiectului, fostul primar al Bistriţei, Vasile Moldovan, a precizat că discuţia referitoare la staţia de transfer de la Valea Boilor este veche, încă din 2008, dar au fost respectaţi toţi paşii prevăzuţi, obţinându-se toate autorizaţiile de mediu necesare.
„Contractul de finanţare este semnat din mai 2009. Licitaţiile sunt deja făcute. Au fost nenumărate dezbateri publice încă din 2008, primăria Bistriţa a aprobat şi a dat autorizaţie de construcţie. (…) Platforma de pe Valea Boilor va fi construită în raport cu ultimele standarde ale Uniunii europene, şi nu este poluantă, conform studiului de impact”, a precizat managerul de proiect Vasile Moldovan.
Moldovan a explicat că vor exista mai mult staţii de transfer în judeţ, care nu afectează sănătatea oamenilor, iar localnicii din zona Văii Boilor nu au motive să se teamă. El a mai spus că, din punctul său de vedere, nu se mai poate schimba nimic în ce priveşte locul staţiei de transfer, pentru că paşii legali necesari au fost parcurşi, fiind emis în acest sens şi un certificat de urbanism, subliniind că este în interesul judeţului ca proiectul de gestionare integrată a deşeurilor să se realizeze.
Staţia de transfer de pe Valea Boilor este parte componentă a depozitului ecologic judeţean de la Tărpiu, finanţat cu 155 de milioane de lei din fonduri ale Uniunii Europene.
Citiţi şi:
- Sătenii din Tărpiu s-au săturat de mirosuri pestilenţiale şi levigat. Ei cer închiderea depozitului ecologic şi mutarea lui în altă parte
- „Nu vreau să-i ofer copilului meu, rampa de gunoi ca spaţiu de joacă”
- A fi… sau a nu fi deschis la termen? Iată întrebarea care se pune!
- Lucrări avansate la rampa de transfer a deşeurilor
- Încep lucrările la depozitul ecologic
Adaugă comentariu nou