Sătenii din Tărpiu s-au săturat de mirosuri pestilenţiale şi levigat. Ei cer închiderea depozitului ecologic şi mutarea lui în altă parte

Alin Cordoş

Peste 100 de localnici din satul Tărpiu au blocat astăzi accesul maşinilor de colectare a deşeurilor în depozitul din această localitate. Revolta, condusă de Dan Nimigean, a durat aproape trei ore, oamenii acuzând Vitalia că poluează întreaga zonă. Ei cer conducerii judeţului Bistriţa-Năsăud închiderea depozitului sau mutarea acestuia în altă parte.

Scandal de proporţii în faţa depozitului de deşeuri menajere din satul Tărpiu, comuna Dumitra. Peste 100 de localnici şi-au strigat astăzi nemulţumirea faţă de poluarea la care sunt supuşi zilnic, consecinţă a existenţei în zonă a sutelor de tone de gunoaie aduse din toate colţurile judeţului. La faţa locului au ajuns şi reprezentanţii firmei Vitalia, administratoarea depozitului, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Ţintean dar şi importante forţe de ordine.
Protestul a început la ora 10.30 chiar în faţa porţilor închise ale depozitului, acolo unde săteni cu pancarde au început să scandeze contra celor de la Vitalia dar şi a tuturor celor care au permis construirea gropii de gunoi în Tărpiu. Sătenii se plâng că periodic solul este poluat cu levigat, până acum firma care administrează depozitul ecologic de la Tărpiu fiind amendată de Garda de Mediu cu 60.000 de lei.

Organizatorul protestului, Dan Nimigean, localnic care acum lucrează în Austria le-a prezentat situaţia gravă în care au ajuns mai mulţi săteni, consecinţă a poluării din zonă, a mirosurilor pestilenţiale dar şi a tot mai deselor scurgeri de levigat din depozitul propriou-zis.

După ce o delegaţie formată din cinci localnici a primit permisiunea de-a intra în interiorul depozitului, cei rămaşi afară au continuat să îşi strige nemulţumirea. Momentul tensionat al protestului a fost în momentul în care o autospecială a Vitalia care transporta deşeuri a încercat să intre în depozit, fapt care i-a înfuriat pe oameni, aceştia formând un laţ viu de-a lungul drumului de acces. În cele din urmă , spiritele sau calmat, iar protestatarii au continuat să manifeste paşnic.
Revenit din depozit, organizatorul manifestaţiei de la Tărpiu, Dan Nimigean a adresat o serie de întrebări tuturor celor implicaţi în construirea acestui depozit. Una dintre ele a vizat aflarea adevărului despre cei care au permis construirea acestui depozit. Prezent la faţa locului, primarul comunei Dumitra, Gheorghe Bălăjan, a fost încolţit de oamenii care i-au reproşat faptul că foarte mulţi dintre ei nu au primit toate informaţiile cu privire la acest depozit.

" E o mizerie de nedescris, iar acest depozit este eşecul urît mirosit al unui proiect în valoare de 49 de milioane de euro. Pute rău din toate punctele de vedere, iar levigatul ne-a poluat pânza freatică", ne-a spus Dan Nimigean.

Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Ioan Ţintean, una din soluţii ar fi construirea unui nou spaţiu de depozitare într-o altă locaţie mult mai izolată.

În ceea ce îl priveşte pe directorul de comunicare al SC Vitalia Servicii pentru Mediu, Liviu Tănase, el a confimat faptul că tot acest război de uzură între localnici şi Vitalia este consecinţă a proastei aplicări a proiectului de construirea a acestui depozit.
Depozitul ecologic de la Tărpiu face parte din proiectul european "Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud”, în valoare de 49 milioane de euro, care a cuprins construirea unui Centru de management integrat al deşeurilor în comuna Dumitra, sat Tărpiu, a cinci staţii de transfer a deşeurilor şi achiziţionarea de containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi vehicule pentru transportul acestora.
Depozitul ecologic de la Tărpiu a fost dechis în anul 2013, fiind primul depozit ecologic din ţară şi el este admnistrat pe o perioadă de 20 de ani de compania Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL.

Comentarii

26/08/16 10:48
Cititor

Normal si firesc era asa cum a fost pe vremea comunismului si anume, fiecare localitate sa aiba un loc special amenajat pentru deseuri si gunoaie. Astfel, "focarele de infectie" fie erau mult mai mici , fie erau rasfirate ... fara sa aiba un impact atat de mare asupra populatiei si a teritoriului. Este ca si cum ai gestiona un foc deschis de mici dimensiuni, in raport cu unul catastrofal, de proportii...
Mult mai bine poti gestiona o " groapa de gunoi " la nivelul fiecarei localitati, fata de una la nivel judetean . A cui a fost ideia, a fost un tem.b.el !
Oamenii se revolta pe buna dreptate .

26/08/16 21:40
ioan

tEMBELUL SE NUMESTE ,,uniunea europeana

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5