De la 1 octombrie începe COLECTAREA SELECTIVĂ a deşeurilor menajere în judeţul Bistriţa-Năsăud- OBLIGATORIE PENTRU TOATĂ LUMEA
Decizia a fost luată miercuri după-amiază după o şedinţă la care au luat parte toţi şefii administraţiei judeţene, primari dar şi patronul firmei Supercom SA, Ilie Ionel Ciuclea. Anunţul a fost făcut astăzi chiar la conferinţa de presă a ALDE BN de către Ioan Ţintean.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud a spus că 1 octombrie este un fel de T0 în ceea ce priveşte deşeurile şi selectarea acestora: „ Nu ştiu dacă pot să numesc ceea ce vom face chiar revoluţie, dar trebuie ştiut faptul că începând cu data de 1 octombrie, cetăţenii care nu trec la depozitare şi colectare selectivă nu vor mai beneficia de ridicarea deşeurilor din containerele sau pubelele aflate în faţa caselor sau a blocurilor”, a spus Ioan Ţintean.
El a mai precizat că angajaţii Supercom SA au obligaţia de-a nu mai ridica deşeurile neselectate din pubele, explicaţia fiind următoarea: „ Pe de-o parte avem o Directivă Europeană care ne obligă să colectăm selectiv 25% din cantitatea de deşeuri pe care o depuneţi la groapa de gunoi, iar noi colectăm doar 5%, consecinţa acestui fapt fiind penalizarea de 80 de lei de tonă de deşeuri. Dacă vreţi, colectarea selectivă a deşeurilor o putem denumi stimulare prin constrângere a celor care nu vreau să facă acest lucru”, a explicat Ioan Ţintean.
În ceea ce priveşte modul de operare la nivelul municipiului Bistriţa, Consiliul Judeţean va trimite o înştiinţare la fiecare preşedinte de asociaţie de locatari sau proprietari. De asemenea, Ţintean a precizat faptul că cei de la Supercom a fost informat de faptul că trebuie să îşi cureţe containerele semiîngropate pentru ca acestea să fie folosite de către cetăţenii care vor trebui să facă colectarea selectivă: „ Ieri (n.red.- miercuri) am avut o întâlnire crucială la care a participat şi şeful de la Supercom, domnul Ciuclea, căruia i-am atras atenţia că nu vrem, noi Consiliul Judeţean, să primim reclamaţii de la cetăţenii care nu vor putea să facă depozitarea deşeurilor selectate în aceste containere, deoarece le-au găsit pline de mizerii sau necurăţate”, susţine Ioan Ţintean.
De asemenea, Ţintean a confirmat faptul că a fost reglementat şi faptul că Supercom nu deţinea acele autoutilitare cu macara: „ Domnul Ciuclea ne-a promis că va aduce la Bistriţa ultilaje suficiente prevăzute cu macarale şi sisteme pentru extragerea sacului din acele containere semiîngropate. Angajaţii Supercom vor trebui să aibă o frecvenţă de ridicare a deşeurilor care să ajute cetăţenii să depună deşeurile selectate: fracţiile uscate separat de cele organice. Ne dorim o colaborare între cetăţean şi cei care ridică deşeurile”, a mai precizat liderul ALDE Bistriţa-Năsăud.
„ Dacă vom mai fi mult mai severi în a controla Supercomul şi cei de la ADI Deşeuri să îşi facă cât se poate de bine treaba pentru care sunt plătiţi, atunci vom putea merge cu toţii în direcţia care ne-o dorim- creşterea procentelor de deşeuri selectate. Altminteri, Bistriţa se va trezi cu un munte de deşeuri menajere şi, vom fi amendaţi în continuare, iar din 2019, vom plăti, cu toţii, 120 de lei pe tona de deşeuri menajere dacă acestea nu sunt colectate selectiv. Vreau să le spun tuturor cetăţenilor din judeţul Bistriţa-Năsăud că în cîţiva ani va trebui să ajungem la 40% selectare de fracţii uscate”, a conchis Ioan Ţintean.
Reamintim faptul că Prin Ordonanţa de Urgenţă 48/2017, Executivul a suspendat aplicarea taxării la groapă a deşeurilor, până în data de 1 ianuarie 2019. Taxa de 80 de lei pe tonă, prin care se urmăreşte reducerea cantităţii deşeurilor depozitate, încurajarea colectării selective a deşeurilor şi reciclarea, capitole la care România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017, după o amânare de trei ani.
Ministerul Mediului susţine că România nu riscă infringement prin adoptarea acestei măsuri, ci evită acumularea unor cantităţi şi mai mari de de deşeuri care ar ajunge să fie depozitate ilegal în jurul oraşelor.
Nu trebuie uitat faptul că la începutul anului 2017, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat un proiect pentru aplicarea prevederilor OUG privind Fondul de Mediu, fiind vorba de taxa în valoare de 80 de lei pe tona de deşeuri deversată la groapa de gunoi, introdusă de la 1 ianuarie 2017.
Hotărârea Consiliului Judeţean prevedea că începând cu data de 1 ianuarie 2017 SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor SRL, care administrează depozitul ecologic de la Tărpiu, are obligația de a plăti la Fondul pentru Mediu taxa de 80 lei/tonă pentru deșeurile inerte și deșeurile nepericuloase încredințate de către terți în vederea eliminării finale prin depozitare la Tărpiu. Hotărârea mai prevedea că primăriile vor plăti această taxă operatorului serviciului de salubrizare în județ (acum Supercom), care la rândul ei va achita mai departe aceste sume firmei Vitalia și că, totodată, primăriile vor lua măsurile necesare în vederea reducerii cantității de deșeuri inerte și deșeuri nepericuloase și creșterea cantităților de deșeuri colectate selectiv.
Citiţi şi:
- Vitalia începe selectarea mecano-biologică a deşeurilor menajere din judeţul Bistriţa-Năsăud: 25% dintre deşeuri vor fi selectate automat
- VESTE PROASTĂ: Depozitarea deşeurilor menajere la Tărpiu AR PUTEA FI SISTATĂ? Supercom este datoare Vitaliei cu 1,2 milioane de lei
- Ioan Ţintean: Din 2019, taxă de 30 lei/tonă pentru deşeurile nereciclate! Din martie, vom avea condiţii pentru colectarea selectivă
- În a treia săptămână din noiembrie, 23 tone de deşeuri colectate selectiv! Bistriţenii care locuiesc la blocuri pot depune deşeurile reciclabile în containerele semiîngropate!
- Consilierii PER, Mârza şi Archiudean: Începutul sfârșitului A.D.I. Deșeuri. Primul pas, readucerea serviciului de salubrizare sub autoritatea municipalității
Comentarii
Incepe sa va puta si v-o venit mintea la cap? Da pana amu ce ati facut de nu ati vrut sa respectati un proiect EUROPEAN. Cred ca sa l-ati raportat. Cu cuvinte pompoase ; MENEGEMENT INTEGRAT al DESEURILOR. Ni tu ma la ei !
Adaugă comentariu nou