Difuzare film documentar etnografic ”Cununile de Rusalii la Șieuț”

 

Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, prin Serviciul Conservarea, Cercetarea, Protejarea și Promovarea Culturii Tradiționale, vă invită să urmăriți filmul documentar etnografic ”Cununile de Rusalii la Șieuț.”

            Filmările pentru producția documentar etnografică au fost realizate în satul Șieuț din județul Bistrița-Năsăud în luna iunie 2014, iar lansarea filmului a avut loc, atât la Șieuț, cât și la Bistrița, în iunie 2015.

            Anul trecut, filmul documentar s-a bucurat de aprecieri din partea publicului larg, fiind preluat și difuzat de o serie de posturi de televiziune (naționale și regionale), precum: TVR 3, TVR Cluj, Trinitas TV, Ardeal TV și Sângeorz TV.

            Filmul a fost realizat de către etnolog drd. Smaranda Mureșan și Cristian Vrăzmaș, specialiști din cadrul instituției noastre, în vara anului 2014 la Şieuţ, chiar de Rusalii, și prezintă acest obicei vechi al locului care se practică în sat de peste 100 de ani, tradiţia păstrându-se vie şi nealterată până în zilele noastre, producţia reuşind să surprindă într-un mod inedit atât performarea lui actuală, cât şi mărturii ale celor care l-au trăit cu zeci de ani în urmă.

            Producția documentar etnografică a obținut Marele Premiu la Festivalul Naţional Concurs de Film Etnografic şi Imagini-Document „Ipostaze etnografice” de la Galați (decembrie 2015), fapt ce dovedeşte încă o dată bogăţia pe care o deţin satele judeţului nostru prin purtătorii şi păstrătorii de valori tradiţionale.

 

            Astfel, la Șieuț, sâmbătă seara, înainte de duminica Rusaliilor, fetele tinere din sat (având, de regulă, între 13 şi 15 ani) ies la câmp, în ţarină, acolo unde este holda de grâu, cu scopul de a face cununi din cele mai frumoase spice. Făcutul acestor cununi este însoţit de un cântec specific pe care fetele îl cunosc şi îl interpretează aproape ritualic. După ce termină de făcut cununile, fetele le ascund, însă băieţii vin spre înserat să le caute; dacă le găsesc, aceştia le fură sau le ascund în alte locuri, iar fetele trebuie să le refacă.

            Un alt moment aşteptat de întreaga comunitate este reîntoarcerea fetelor din ţarină spre sat, atunci când băieţii ies în drum şi le stropesc cu apă. Sătenii îi aşteaptă cu nerăbdare pe tineri pe uliţele satului sau pe la porţi, fiind curioşi să vadă fetele care au făcut cununile în acel an.

            Duminică, în ziua de Rusalii, tot satul merge la biserică, oamenii fiind îmbrăcaţi în cele mai frumoase straie de sărbătoare. După slujba de la biserică, preotul şi credincioşii ies în ţarină, iar acolo se face slujba specială de sfinţire.

            Mai apoi are loc un ritual specific, cel al cununilor fetelor. Acestea sunt aduse de tinerele satului din ţarină (din holdă sau din locurile unde le-au ascuns în seara precedentă), fiind însoţite de cântecului specific al cununii, iar apoi sunt sfinţite de preot şi sunt puse la răstigniri, la răspântii de drumuri sau în biserică – la cruci şi la icoane.

            Vă invităm cu drag să urmăriţi acest film documentar etnografic. Vizionare plăcută tuturor!

 

 Etnolog drd. Patricia-Smaranda Mureşan

Cercetător Științific – Serviciul Cultură Tradițională

Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5