Cununile de Rusalii la Şieuţ şi Înstruţatul boului la Căianu Mic, arhivate spre eternitate
Sinagoga Bistriţa a fost gazda unei proiecţii de film cu totul aparte. Consiliul Judeţean, Centrul Judeţean pentru Cultură alături de primăriile din Şieuţ şi Căianu Mic, în colaborare cu Peak a Pick Bistriţa au invitat publicul la o seară de film etnografic sub genericul „Rusaliile în Bistriţa-Năsăud”.
Cu acest prilej, au fost vizionate documentarele „Cununile de Rusalii la Şieuţ” – câştigător al Marelui premiu la concursul de film etnografic „Ipostaze etnografice” din Galaţi, şi „Înstruţatul boului la Căianu Mic”.
Evenimentul a fost precedat de cuvântul vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, şi a managerului CJC, Gavril Ţărmure, care au vorbit despre importanţa tezaurizării obiceiurilor din judeţul nostru în documentare, cele două evenimente de pe Valea Şieului şi a Ţibleşului aşezate pe peliculă fiind un prim pas. De asemenea, au spus câteva cuvinte despre cele două filmări realizate în 2014, de Rusalii, etnolog Emilia Ometiţă – şef Serviciu CJC şi etnolog Smaranda Mureşan – îndrumători de proiect şi Cristian Vrăsmaş, cel care a semnat regia, imaginea şi montajul.
Cele două proiecţii s-au făcut în prezenţa unei părţi a „actorilor” din cele două comune, dintre protagonişti amintindu-i pe Ioan Dedean – primar, regretatul părinte Zosin Jula, Domniţa Cuieşdean, de 93 de ani în momentul filmării, trecută la cele veşnice săptămâna trecută, din Şieu, dar şi Ludovica Pugna, mama artistului Alexandru Pugna şi prof. Viorel Moldovan din Căianu Mic.
Obiceiul de la Şieuţ a fost pus în scenă special pentru realizarea documentarului, din ce în ce mai puţin „Cununile de la Rusalii” fiind prezente în viaţa comunităţii. Specialiştii au lăsat pe alocuri şi accentul contemporaneităţii (vezi costumele populare ce au inundat Valea Şieului în anii 80), dar au pus accent şi pe trecutul ritualului, impresionând dialoguri purtate cu oameni precum Domniţa Cuieşdean, de 93 ani, o bunică frumoasă, dar şi predica impresionantă a părintelui Zosin Jula, care era un bun orator. Iată că, documentarul păstrează de acum amintirea vie a unor oameni trecuţi între timp la eternitate.
La Căianu Mic, filmarea a fost realizată a doua zi de Rusalii, în timpul obiceiului ce se păstrează neîntrerupt aici, directorul Gavril Ţărmure propunând includerea acestuia în patrimoniul UNESCO.
Pentru modul în care au realizat cele două documentare, cum au ştiut să fie atenţi la fiecare detaliu, pentru dialogul purtat cu oamenii satului, referenţii de la CJC BN merită felicitările noastre. De acum, „Cununile de Rusalii la Şieuţ” şi „Înstruţatul boului la Căianu Mic” sunt arhivate spre eternitate.
Citiţi şi:
- Două obiceiuri vechi, puse pe peliculă de CJC. Sunteţi invitaţi la o seară de film etnografic
- Filmul documentar etnografic „Cununile de Rusalii la Şieuţ” a obţinut Marele Premiu la Concursul „Ipostaze etnografice” de la Galaţi
- Înstruţatul boului – la Căianu Mic
- „Înstruţatul boului” de la Căianu Mic, subiect de documentar la TVR
- Alex Velea, Corina, Văru’ Săndel, Puiu Codreanu şi Cristina Retegan la Zilele comunei Căianu Mic. Primarul Paul Ştir invită locuitorii Văii Ţibleşului să se bucure de două zile de sărbătoare
Adaugă comentariu nou