Vineri, sunteți invitați la avanpremiera filmului documentar etnografic „Colindătorii și Organizarea «Berii» la Șieuț”

            Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, prin Biroul Conservarea, Cercetarea, Protejarea și Promovarea Culturii Tradiționale,vă invită vineri, 9 decembrie 2022, la avanpremiera filmului documentar etnografic „Colindătorii și Organizarea «Berii» la Șieuț”, eveniment ce va avea loc la Centrul Cultural „Dacia” din Bistrița, după următorul program: ora 18:30 – vernisaj expoziție cu fotografii realizate în timpul filmării obiceiului; ora 19:00 – avanpremiera filmului documentar etnografic, în Sala de Cinema „Adrian Pintea”.

            Potrivit datinii, în timpul postului Crăciunului, când jocul satului era oprit, feciorii se adunau, prin sunet de bucin, la casa gazdei, pentru a stabili detaliile organizării colindatului. Dintre cei mai destoinici feciori ai satului erau aleși vătafii (care arvuneau ceterașii și se ocupau se organizarea „Berii” – a colindatului de ceată și a jocului de sărbători), colcerii (care se ocupau de băuturi) și căprarii (care erau responsabili de adunarea colacilor primiți de colindători).

            În Ajunul Crăciunului, ceata de feciori pornea colindul, primele case colindate fiind cea a gazdei „Berii”, a preotului și a primarului satului. Apoi, colindătorii se împărțeau în două cete și colindau întreg satul.

            Filmul documentar etnografic prezintă acest obicei al colindătorilor din Șieuț și al organizării „Berii” (jocul de sărbători). Chiar dacă, la momentul documentării, obiceiul nu mai era practicat în forma sa inițială, o serie de elemente conexe acestuia au dăinuit în timp, precum costumul tradițional, colindatul de ceată bărbătească sau jocul fecioresc din Șieuț, elemente de patrimoniu cultural imaterial extrem de valoroase, înscrise și pe Lista Reprezentativă UNESCO.

            Obiceiul organizării „Berii” la Șieuț este unul bine fixat în memoria colectivă a acestei comunități, fiind și în prezent liantul unei lumi ce a reușit includerea tradiționalului în contemporan.

            Filmările pentru producția documentar etnografică „Colindătorii și Organizarea «Berii» la Șieuț”au fost realizate în satul Șieuț, din județul Bistrița-Năsăud, în luna ianuarie 2020. Mulțumiri speciale se adresează întregii comunități din Șieuț, fără de care realizarea acestui film documentar nu ar fi fost posibilă.

            Filmul a fost realizat de către etnolog drd. Smaranda Mureșan, cercetător științific(documentare de specialitate,cercetare de teren,analiză și selecție secvențe video, realizare script) și Cristian Vrăzmaș(regie, imagine, montaj, editare video, sunet), specialiști din cadrul instituției noastre.

            Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile în sala de cinema.

            Vă așteptăm cu drag!

 Etnolog drd. Smaranda Mureșan

Cercetător Științific, Biroul Cultură Tradițională

Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud

 

 

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud

Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud

prin

Biroul Conservarea, Cercetarea, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale

și Centrul Cultural „Dacia” Bistrița

vă invită la

Avanpremiera filmului documentar etnografic

Colindătorii și organizarea „Berii” la Șieuț

 Un film de:

 etnolog drd. Smaranda Mureşan

 Cristian Vrăzmaş

Cinema „DACIA” Bistriţa,

Sala „Adrian Pintea”

Vineri, 9 decembrie 2022

ora 18:30 – vernisaj expoziție cu fotografii realizate în timpul filmărilor

ora 19:00 – avanpremiera filmului documentar etnografic

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

În rolurile principale:

Gotea Dumitru – Gazda de la „Bere”           Pralea Ștefan – Preotul satului        Dedean-Bortăș Ioan – Primarul satului

                           Cotoc Marian – Morarul satului            Dumbrăvan Petru – Feciorul cu bucinul

                              Cotoc Ioan – Vătaful ăl mare               Pantea Ignat Jr. – Vătaful de-al doilea

                                   Moldovan Ion – Bunicul                         Dumbrăvan Ionuț – Nepotul 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5