Direcţia pentru Agricultură şi-a prezentat Raportul pe 2010

De la directorul coordonator al DADR Bistriţa-Năsăud, ing. Mititean Pop Valentin, am aflat câteva date din raportul de activitate a instituţiei pe care o conduce pe anul recent încheiat. La baza activităţii DADR a stat programul de guvernare în domeniul agriculturii şi producţiei alimentare, a îmbunătăţirilor funciare, precum şi în domeniile conexe: fitosanitar, conservarea şi managementul durabil al solurilor şi al resurselor genetice, vegetale şi animale.

Obiectivele instituţiei la nivelul anului 2010 au fost canalizate înspre: absorbţia fondurilor comunitare destinate finanţării domeniilor specifice; stimularea transformării gospodăriilor ţărăneşti în exploataţii agricole moderne; alocarea eficientă a resurselor bugetare pentru sprijinirea fermierilor şi a asociaţiilor lor; creşterea valorii adăugate a produselor agricole; dezvoltarea şi modernizarea spaţiului rural; gestionarea eficientă a infrastructurii de îmbunătăţiri funciare de utilitate publică şi îmbunătăţirea cadrului instituţional în domeniile sale de activitate pe principiile transparenţei, eficienţei şi debirocratizării.

În cursul anului trecut, ne spunea ing. Mititean, s-a urmărit dezvoltarea programelor în viticultură, prin programul de reconversie, replantare, negociat cu UE, recepţionându-se, parţial, o suprafaţă de 51,50 ha viţă de vie. În pomicultură s-a urmărit stoparea declinului în acest sector prin creşterea suprafeţelor cu plantaţii tinere, cu soiuri şi specii de mare valoare. Au fost eliberate, în 2010, 52 autorizaţii de defrişare pentru o suprafaţă de 20,77 ha, iar autorizaţii de plantare pomi fructiferi au fost eliberate un număr de 11 pentru o suprafaţă plantată de 38,36 ha.

S-a urmărit, în sectorul zootehnic, evoluţia efectivelor de animale concomitent cu dimensionarea optimă a exploataţiilor cu optimizarea structurii efectivelor de rase şi categorii. La sfârşitul anului trecut erau în jur de 68.000 capete bovine total şi 326.000 ovine. În anul precedent au fost însămânţate: 5.090 ha cu grâu, 23.400 ha cu porumb, 9.155 ha cartofi, 33.014 ha plante de nutreţi etc., obţinându-se o producţie totală de grâu plus secară de 11.276 tone, iar la porumb producţia totală s-a ridicat la 71.604 tone.

În anul 2010, compartimentul fond funciar al DADR a întocmit balanţa terenurilor şi a vizat documentaţiile privind scoaterea definitivă din circuitul agricol, din intravilanul şi extravilanul localităţilor, potrivit legii. Au fost aprobate cererile a 248 producători agricoli privind scoaterea din circuit a suprafeţei de 18,6530 ha, suprafaţa din intravilan reprezintă 72,88%, iar diferenţa este în extravilan. Şi compartimentul inspecţia de stat şi-a intensificat activitatea în anul precedent, fiind efectuate 64 inspecţii care au vizat verificarea respectării legislaţiei vitivinicole în vigoare.

De asemenea, s-a verificat modul cum sunt respectate normele de realizare a producţiei agricole animalieră, de ambalare, etichetare, depozitare, transport şi comercializare a produselor agricole procesate, în care sens s-au efectuat 203 inspecţii la un număr de 142 agenţi economici, amenzile contravenţionale aplicate s-au ridicat la 14.867 ron. Au fost retrase o licenţă de fabricaţie în urma controalelor efectuate şi au fost date 5 avertismente pentru diferite încălcări ale prevederilor legale.

Şi în cadrul unităţii fito-sanitare au fost derulare o serie de activităţi care au vizat monitorizarea calităţii pesticidelor şi a tratamentelor fitosanitare, a reziduurilor de pesticide în fructe, legume, cereale, înregistrarea producătorilor, a depozitelor colective, a centrelor de expediere şi a importatorilor, monitorizarea organismelor de carantină fitosanitară pe raza judeţului, precum şi monitorizarea situaţiilor de urgenţă în domeniul fitosanitar.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5