Discret, Regele a plecat dintre noi

Caracterul e destin. A spus-o Regina Maria, soția lui Ferdinand Întregitorul în Jurnal. Spun din capul locului că nu sunt monarhist, dar atunci când un rege moare, e semn că istoria transmite ceva viitorimii. Încă nu înțelegem care ar fi mesajul către generațiile viitoare, el va fi deslușit peste ani buni, dar, sunt sigur că moartea ultimului suveran al României ne spune și ne confirmă că am rămas singuri în fața unui prezent care se scrie în alte părți și, poate, cu conducătorii care îi merităm.

Discret, cu acea mână fluturată în vânt, deasupra mulțimilor care l-au primit ca pe un Mare Conducător, Maiestatea Sa Mihai I a plecat dintre noi, nedreptățit de o soartă care, deseori, i-a fost potrivnică.

Înfiorător destinul acestui ultim Rege al României care a trebuit să suporte capricile unui tată mult prea ocupat cu el însuși, dar și a unui exil deloc blând și bun, impus de comuniști la doar 20 de ani. Cumplit a fost să știe și să-i vadă pe bărbații de stat ai României sfârșind în temnițele comuniste, fără ca el să nu poată a face nimic, dar și mai îngrozitor a fost să afle că monarhii nu mai sunt doriți într-o Europă de Est tăvălită de seceră și ciocan prin mocirla istoriei.

Nedreaptă a fost și națiunea asta cu el, doar că Regele a iertat-o, a iertat-o știind că libertatea de conștiință e doar o noțiune pedantă și burgheză.

Mai spun doar că mă simt onorat că în 2006, timp de câteva minute, am purtat un scurt dialog cu Regele Mihai, venit în vizită în județul Bistrița-Năsăud.

Caracterul e destin!

” Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie. Cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil şi generos. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agăţarea de putere şi bunul plac nu au ce căuta în instituţiile româneşti . Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989. Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri” – Regele Mihai.

Dumnezeu să te odihnească, Maiestate!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5