Doamna Virginia Brănescu a plecat spre veșnicie

         Am aflat de puține minute, cu tristețe, trecerea la cele veșnice a doamnei Virginia Brănescu, profesoară, scriitoare și pictoriță, o adevărată personalitate a Bistriței. Cu dânsa am avut, în ultimii zece ani, bucuria și onoarea de a avea relații de prietenie și apreciere reciprocă, am scris despre dânsa în Răsunetul Bistrița cu plăcere și entuziasm, câteva recenzii despre cărțile și tablourile sale, vorbeam la telefon, mi-a oferit, la rândul său, câteva tablouri pentru muzeul ,,Cuibul visurilor” din Maieru, pe care-l conduceam, ca muzeograf, la un moment dat, și chiar am primit prin poștă, la Rodna, un tablou pe care mi l-a dedicat personal, de asemenea, și eu i-am oferit câteva dintre cărțile mele pe care, după câte mi-a spus, le-a citit și cu ajutorul lupei și a soțului său care i-a citit din ele.

         Avea multe gânduri și a traversat multă durere în viața sa, doamna Brănescu. ,,Coboară-n chinuri dimineața/În zboruri și dureri cumplite,/Năucitoarele ispite/Cu care se încheie viața.” Doamna Virginia Brănescu a fost un autentic artist, nu a imitat în mod fidel natura, ci s-a inspirat din ea, i-a preluat anumite principii, iar la final a ajuns la forme și soluții noi, la plasticitate și expresivitate. Luată ca model, natura nu i-a oferit rețete de reprezentare, ci doar sugestii. Echilibrul, simetria, ritmul și armonia sunt legi ale apariției și dezvoltării formelor din mediul înconjurător, pe care doamna Brănescu le-a descoperit și le-a folosit pentru a crea o frumusețe nouă, îmbogățită cu sentimente și aspirații omenești.

         Doamna Virginia Brănescu a plecat. Însă știm că moartea are, totuși, și un aspect pozitiv, ea constituie un moment necesar, o poartă spre viața eternă, este taina prin care intrăm în deplinul sens al existenței, moartea dă un sens vieții noastre de aici de pe pământ, ne ajută și ne maturizează spiritual contribuind astfel la mântuirea noastră,  ea rămâne un mister pentru că mister este și persoana umană.

         Să ne rugăm pentru doamna Virginia Brănescu, rugăciunea este relația de unire a sufletului omului cu Creatorul său, omul este un dar al lui Dumnezeu și de aceea avem datoria să-I mulțumim continuu prin rugăciune. Doamne, iart-o și odihnește-o în pace pe Doamna Virginia Brănescu, în loc luminat, unde nu există durere, nici întristare, nici suspin și vezi și lacrimile noastre pe soclul rugăciunilor noastre pentru dânsa.

 

Comentarii

16/01/23 18:33
prof. Vasile G

Condoleanța domnului Nicolae și întregii familii.A fost una din cele mai agreabile prezențe ale culturii bistrițene, un suflet cald și iubitor. Dumnezeu s-o ierte și să o odihnească.

16/01/23 19:25
cititor

Dumnezeu s-o odihnească în pace!

17/01/23 08:43
Rodica Fercana

Drum lin către astre, d-na Virginia! Dânsa a fost pentru mine un mentor. Îndemnurile primite la începutul activității mele într-ale scrierii, mi s-au statornicit în suflet, astfel că, de-a lungul timpului, am păstrat cu dumneaei o sinceră și caldă relație.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5