VIRGINIA BRĂNESCU A ADUS LA NĂSĂUD HRANĂ PENTRU SUFLET

La Muzeul Năsăudean, poveştile prind viaţă prin acţiuni educative ce se desfăşoară la mici intervale, unde iubitorii de frumos îşi ocupă timpul liber în cel mai plăcut şi util mod posibil. O acţiune de acest gen s-a desfăşurat de zilele oraşului, vineri 26 mai 2017, începând cu ora 13, în cadrul activităţii “Flori de mai astriste”, ediţia a VI-a, o acţiune ca o lume fermecată, plină de basm şi feerie. Zâna modelatoare de suflete a fost pictoriţa şi scriitoarea VIRGINIA BRĂNESCU din Bistriţa, omul zilei, care, cu mult tact şi răbdare a îmbrăcat haina plină de vrajă şi mister a tablourilor expuse, a poveştilor şi jocurilor de cuvinte, un mijloc eficient de cultivare a unui stil de viaţă civilizat şi a unui comportament creativ de preţuire a operelor de artă originale, de întărire a relaţiilor dintre oameni şi a scoate în faţă rezultatele concrete ale muncii lor şi a respectului pentru frumosul din natură şi cultură.
Prin grija Astrei oraş Năsăud, preşedinte Floarea Pleş, în colaborare cu Muzeul Grăniceresc, director Lucian Vaida, s-a desfăşurat aici o confruntare cu realitatea prin vers şi culoare, un bun prilej de destindere şi bună dispoziţie la orice vârstă, o activitate ce a produs bucurie facilitând acumularea de cunoştinţe şi educarea spiritului creativ. O activitate ce a trezit emoţii şi sentimente concretinzând importanţa cetăţeniei europene.
Expoziţia Doamnei Brănescu, cu picturi şi cărţi originale, este de mare succes, plină de culoare şi sensibilitate, depăşind orice aşteptare. O expoziţie în care artista a pus mult talent şi o părticică din sufletul său, ne-a încălzit inima şi ne-a oferit merinde pentru suflet, linişte şi împăcare sufletească. A fost o lume de basm cu prinţi şi prinţese ce ne-a desfătat privirile, ne-a binedispus şi ne-a încântat vizual şi psihic. O încântare pentru ochi şi suflet, ce simbolizează roadele terapiei prin imagine, cu mesaje umaniste de mare calitate, o pictură generoasă, vibrantă, cu o paletă cromatică plină de lumină. Adevărate miracole de simplitate şi de fineţe, de sinteză cromatică şi arhitecturală a formelor, de colorit strălucit şi delicat.
Fidelă a unei viziuni proprii, Doamna Brănescu a regrupat imaginile din realitatea cotidiană în sinteze originale, care se bazează tocmai pe construcţia culorii ca mediu purtător al spaţiului şi al luminii, convinsă că arta trebuie să slujească pe cei mulţi.
Prin prezentarea în detaliu a vieţii şi operei sale – pictură, poezie şi umor, Doamna Brănescu a oferit celor prezenţi un model, cu informaţii abundente prin vastitatea cuprinderii preocupărilor sale culturale şi spirituale, legate direct şi strict de artă, oferind diversitate culturală.
„Pictorul este un filozof, dar filozofia sa este pictura.” spunea Renato Gutusso. Alţii spun că este o poezie tăcută, tăcerea minţii, muzica ochiului, nepoata naturii, înrudită cu Dumnezeu, un alt fel de a ţine un jurnal. Eu spun că pictura pentru prietena năsăudenilor, membră a Astrei Năsăud, este pasiunea dânsei de o viaţă, un echilibru între viziunea interioară, virtuozitate şi mister.
A fost la Muzeul năsăudean o îmbinare armonioasă între pictură şi poezie, aşa că s-au deschis cărţile cu petale de univers înflorite vers cu vers. Filele le-a adus din pădure, copertele din culoare şi versurile din iubire, versuri cu aripi ce se lasă recitate, reflectând contopirea dintre plăcere şi adevăr.
Scriitorul George Mizgan a venit cu surpriza zilei oferind Domnei Brănescu un tablou însoţit de epigrame şi catrene şi citind pe orizontală primele litere din fiecare vers a reieşit cuvântul COZONAC, l-a scos din pungă şi l-a oferit celor prezenţi, dansatorilor de la Clubul Copiilor, conduşi de prof. Simona Zinveli şi soliştilor vocal: Simona Zaharia şi Amalia Ţuţuruga din clasa a V-a de la Şcoala din Salva şi doamnei Horobeţ, care ne-a dus ca de obicei în lumea romanţelor, având alături pe Ana Filip cu cântece de voie bună şi tradiţionalul „La mulţi ani!”
A fost la Năsăud o revărsare de zori în care culorile se joacă, adunând un număr mare de iubitori de cultură, astrişti şi scriitori, care au dialogat pe marginea tablourilor şi cărţilor expuse, cum sunt: Mircea Daroşi, Romulus Berceni, Ioan Mititean, Radu Gavrilă, preşedintele Astrei Dej, doamna Popescu din Rodna, Rodica Fercana, care îi dedică o poezie invitatei noastre, Ioan Seni, preşedintele Despărţământului Năsăud, care îi oferă doamnei o diplomă de onoare, Raveca Vlaşin din Dej, Lucreţia Mititean, iar ceilalţi, zeci de flori şi mii de mulţumiri pentru clipele frumoase ce le-a oferit năsăudenilor în această zi de neuitat.
De toţi şi de toate ne-am despărţit apucând cu regrete calea de întoarcere către Bistriţa, Dej, Salva, Rebrişoara, Feldru, Nepos, Rodna, locurile mirifice de unde au curs iubitorii de frumos în această zi plină de încântare sufletească oferită de Astra oraş Năsăud.
Ioan Mititean

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5