Doina Pană: De aproape un an PSD a somat Guvernul Cioloş să rezolve problema lemnului de foc pentru populaţie

După aproape un an de când PSD, prin două scrisori deschise, a somat Guvernul Cioloş să rezolve problema lemnului de foc pentru populaţie, conform cerinţelor noului Cod Silvic care prevede explicit “asigurarea cu prioritate a lemnului de foc pentru populaţie” s-au trezit şi PNL-iştii. Nu, nu de tot . Au aflat doar că e o problemă cu lemnul de foc nu şi ca pe guvernanţii tehnocraţi ‘i-a durut la bască’ de Codul Silvic, de strigătele PSD cât şi, mai ales, de cei aprox 10 milioane de români(3,5 milioane gospodării) care se încalzesc cu lemn de foc!
Trebuiau să găsească rapid un vinovat care, evident, nu putea fi Guvernul Cioloş ci vinovatul de serviciu întodeauna pentru PNL: Guvernul Ponta
Întrucât la cele doua scrisori deschise ale PSD dl Dacian Cioloş n-a dat niciun răspuns, poate răspunde somării făcute de PNL-işti astăzi , fiind partidul care-l doreşte premier în continuare.
Nu, nu le va răspunde şi celor 10 milioane de români. Va răspunde, la un moment dat, în faţa lor!!!

Ataşez dovada celor afirmate anterior
Doina Pană, fost ministru al Pădurilor

Scrisoare deschisă către domnul Dacian Ciolos, Prim-Ministru

Stimate domnule Prim-Ministru,

În 19 decembrie 2015, am adresat, împreună cu domnul Liviu Dragnea, preşedintele Partidului Social Democrat, o scrisoare deschisă doamnei Cristiana Paşca Palmer, ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor şi spre ştiinţa dumneavoastră. Tot ce v-am semnalat atunci n-a fost luat în seamă şi, din nefericire, a condus spre o situaţie extrem de gravă.

Vă spuneam atunci, că prevederile Codului Silvic trebuie să intre în vigoare prin elaborarea legislaţiei subsecvente, altfel, efectele pot fi dramatice.
Vă enumăr, din nou, câteva efecte ce decurg din neimplementarea Codului Silvic:
• populaţia are nevoie de lemn de foc pentru că iarna bate la uşă (Codul prevede asigurarea cu prioritate a lemnului de foc pentru populaţie);
• industria mobilei are nevoie să i se asigure necesarul de resursă (dreptul de preemţiune);
• marii agenţi economici nu sunt limitaţi cu nimic în a avea în continuare poziţii dominante pe piaţă (procentul de maxim 30%);
• valorificarea superioară a lemnului la nivel local, prin încurajarea întreprinzătorilor locali, pentru crearea de noi locuri de muncă, nu este susţinută

Nu v-a preocupat nimic din toate acestea!
În 30 august 2016, disperaţi de haosul creat în sistemul forestier, aţi primit o scrisoare deschisă şi din partea Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România, împreună cu Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România. Vă spuneau şi ei, printre altele, despre criza gravă de resursă în industria mobilei, de pierderea comenzilor externe și de criza aprovizionării populației cu lemn de foc!
Nici această scrisoare nu a contat!
În curând, foarte curând, n-o să mai primiţi scrisori deschise ci strigătele disperate a milioane de români care nu vor avea lemn de foc. Nu numai că s-a ajuns la nişte preţuri exorbitante, de 400-500 lei/mc, dar NU EXISTĂ LEMN DE FOC!

Ar trebui să ştiţi, conform INS, în România, 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu biomasă, consumul total fiind de 19,5 milioane tone biomasă. Din acest total, biomasa forestieră reprezintă ponderea covârşitoare.
Asigurarea necesarului de lemn de foc pentru populaţie la preţuri corelate cu puterea de cumpărare a zonei rurale, este nu doar obligatorie, fiind prevăzută în Codul Silvic în vigoare ci este şi o prioritate socială şi, foarte important, necesară pentru combaterea tăierilor ilegale, care, la modul populist, lăsaţi să se înţeleagă că vă preocupă.
Nu vă preocupă decât declarativ. Tot ce s-a întreprins nu sunt măsuri de fond ce trebuiau continuate, fiind asumate chiar prin Hotărâre CSAT, sunt doar măsuri superficiale, haotice, în aceeaşi logică populistă şi de imagine, fără realizări concrete.
Lemnul este o resursă regenerabilă, iar utilizarea acestei resurse regenerabile este esenţială în lupta împotriva schimbărilor climatice, conform rezoluţiilor Conferinţei privind schimbările climatice de la Paris. Dacă nu folosim lemn, vom folosi beton, oţel şi combustibili fosili, cu amprente ecologice mult mai mari!
Nu numai că aţi igorat aceste prevederi, dar aţi continuat să giraţi un proces de manipulare a opiniei publice şi un război economic împotriva industriei lemnului.
Prin politicile promovate, aţi generat închiderea firmelor mici (ce trebuiau dezvoltate conform Codului Silvic) aţi destabilizat un întreg sector cu peste 150.000 de salariaţi, cu o pondere de peste 3% din PIB, cu un aport valutar net de peste 3 miliarde Euro (peste 2 miliarde Euro industria Mobilei) şi ,“cireaşa de pe tort”, aţi condamnat milioane de români să stea în frig la iarna!!!

Închei cu speranţa că veţi reacţiona la acest ultim semnal de alarmă, că vă veţi apleca la modul cel mai serios şi foarte urgent pentru rezolvarea problematicilor prezentate.

Toate au o limită!

Doina Pană, deputat PSD
Fost ministru al Pădurilor

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5