Dolha: Regionalizarea nu trebuie făcută din pixul cuiva

*Nu putem vorbi de regionalizare, fără organizarea unui referendum.

Liderul interimar PNL BN, deputatul Stelian Dolha, consideră că parlamentarii României nu vor putea lua o decizie corectă privind regionalizarea decât în urma unei dezbateri publice responsabile şi în baza unor analize elaborate de instituţiile cu competenţă specifică. Stelian Dolha consideră că trebuie ,,să identificăm aceste graniţe fireşti, graniţe naturale ale regiunilor” şi solicită o dezbatere naţională responsabilă, privind acest subiect.

,,Cred că regionalizarea este o chestiune extrem de sensibilă şi dacă vorbim că ea trebuie să fie îmbrăţişată de toată populaţia, atunci nu cred că trebuie făcută din pixul cuiva. Dacă vorbim de o armonizare a regiunilor şi va trebui să vorbim de o armonizare a regiunilor, atunci această armonizare ar trebui să se facă atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere al mentalităţilor. Va trebui să mergem mai departe şi să vorbim de o armonizare în ceea ce priveşte culturile populare şi să identificăm aceste graniţe fireşti, graniţe naturale ale regiunilor. Eu cred că avem nevoie de foarte multe discuţii pe această temă, în care să fie implicată foartă multă lume, pentru că în Bistriţa, dacă îi întrebăm pe cei care au peste 50 de ani, o să ne spună că în vechea regionalizare, când Bistriţa făcea parte din regiunea Cluj, în mare parte, sumele erau blocate în judeţul Cluj şi nu prea ajungeau în judeţul Bistriţa-Năsăud. Judeţul Bistriţa-Năsăud a reuşit să se dezvolte pentru că a fost un judeţ de sine stăttător, ori dacă vorbim acum de regionalizare, lucrurile acestea trebuie să le echilibrăm. Va trebui să vorbim de o uniformizare a acestor regiuni (...) Nu spun că judeţul Cluj ne-ar dezavantaja, dar pentru că s-a adus în discuţie şi modelul polonez de regionalizare, trebuie să nu uităm că din cele 16 regiuni, 6 regiuni în modelul polonez sunt foarte bine dezvoltate, celelalte 10 regiuni sunt mai puţin dezvoltate. Dacă luăm modelul de succes al celor 6 regiuni sunt de acord. Avem într-adevăr un buget mare şi reuşim să ne dezvoltăm”, a afirmat deputatul PNL Stelian Dolha.

Liderul interimar PNL BN a mai spus că ,,nu se poate vorbi de regionalizare, fără organizarea unui referendum”. ,,Va trebui să facem înainte un referendum şi pe urmă să mergem mai departe”. Dolha a ţinut să menţioneze că nu agreează ideea liderului UDMR Kelemen Hunor vede judeţul Bistriţa-Năsăud într-o regiune, alături de Mureş, Covasna şi Harghita.

,, De ce? Pentru că nu avem nimic în comun cu aceste judeţe, şi trebuie să spunem aceste lucruri clar şi răspicat. Dacă nu avem nimic în comun, ce să căutăm în regiunea respectivă? Că vor unii sau alţii, e cu totul şi cu totul altceva”, a explicat deputatul liberal.

În consecinţă, Dolha susţine că regionalizarea ,,trebuie făcută cu multă atenţie, răbdare şi chibzuinţă”. ,,Nu putem veni să spunem că ne trebuie, că avem nevoie de regiuni, doar pentru a absorbi bani europeni Haideţi să creionăm aceste regiuni şi să le dezbatem public”, a concluzionat deputatul PNL Stelian Dolha.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5