Gheorghe Flutur (PDL): Regionalizarea nu trebuie să se facă fără consultarea populației

Sursa:digi24.ro

Discuţia despre regionalizare este, în prezent, „o dezbatere de simpozion”, la care nu se ţine seama de opiniile populaţiei din viitoarele unităţi administrativ-teritoriale, a declarat miercuri seară, la Digi24, secretarul general al PDL, Gheorge Flutur.

Discuția despre regionalizare este, în prezent, „o dezbatere de simpozion”, la care nu se ține seama de opiniile populației din viitoarele unități administrativ-teritoriale, a declarat, la Digi24, secretarul general al PDL, Gheorge Flutur.

Invitat la emisiunea „Imparțial”, Gheorghe Flutur a apreciat că dezbaterile pe tema regionalizării au început cu stângul.

„Ce văd eu: un heirupism și o dezbatere doar de simpozion. Trebuie să ținem seama de mai multe lucruri. Și de principiul istoric, și de criteriul economic și de criteriul socio-cultural, și de numărul de locuitori”, a spus secretarul general al PDL. „Pentru ce faci regiuni? Să ne facem că facem sau pentru dezvoltare? Dacă le facem pentru dezvoltare, cred că trebuie o discuție foarte atentă și, în general, această chestiune se face consultând populația”, a adăugat Gheorghe Flutur.

El a mai spus că, în opinia sa, „varianta cu opt regiuni este o variantă pripită și artificială”. La rândul său, deputatul PSD Eugen Nicolicea a atras atenția că un prim blocaj în calea regionalizării ar putea apărea la modificarea Constituției.

Dacă nu avem modificată Constituția, nu putem face regiunile, pentru că am avut proasta inspirație să trecem acolo unitățile administrative și printre ele nu se află și regiunile. Dacă nu modificăm Legea referendumului nu va fi cvorum la referendum și nu se va modifica Constituția”, a explicat Eugen Nicolicea.

Regionalizarea, intens dezbătută acum în România, este un proces îndelungat și greu de implementat, spun politicienii francezi si germani care au trecut prin asta. Parlamentarii români au putut afla mai multe despre regionalizarea din Franţa şi Germania în cadrul unei dezbateri organizate miercuri, la Senat. Dominique Perben, fost ministru francez al Justiţiei, a explicat că, în ţara lui, regionalizarea a început acum 40 de ani şi nu s-a terminat încă.

Comentarii

18/04/13 13:03
Vizitator

Guvernul Ponta sustinut in parlament de USL cu o majoritate de 70% nu are curajul sa vina cu o reforma administrativa profunda. Se cauta tot felul de paleative. Regionalizarea trebuie sa aiba ca obiectiv esential descentralizarea si un grad ridicat de autonomie regionala. Insa regionalizarea cu pastrarea judetelor nu rezolva nimic, dimpotriva adauga un nivel suplimentar de birocratie intre administratia centrala si locala. Solutia este extrem de simpla si ea presupune desfintarea judetelor si trecerea unor prerogative de importanta zonala, ale acestora la regiune, si a celorlalte atributii judetene care au importanta locala, la primarii, unde sunt mai aproape de cetatean. Astfel, orasele si comunele mari vor putea primi mai multe atributii in timp ce comunele mici vur ramane cu functiile actuale. Aceasta masura ar determina in timp asocierea comunelor si nu comasarea lor facuta din birou dupa ureche. Prin urmare, Ponta care se pricepe la plagiat ar trebui sa copieze modelul polonez de regionalizare, fara riscul de a-i aduce prejudicii ca in cazul cu doctoratul. Dimpotriva ar avea de castigat.

19/04/13 09:09
Un cititor ...

De acord cu ante-"vizitatorul" meu... ! Si PRO si CONTRA !
Si... bine zice domnul Flutur, ca totul ar trebui doar dupa ce populatia tarii va fi consultata, altfel seamana ca un fel de "dictatura"...
Problema este insa alta si anume, faptul ca la noi aici in Romania, daca vrei sa faci ceva, nu vei reusi niciodata daca nu "faci dictatura" ! Tot timpul se vor gasi "Gica Contra"... tot timpul cineva nu va merge la vot, tot timpul cineva va fi in opozitie... distructiva doar asa... ca o anumita propunere nu imbraca culoarea partidului din care provine cel din "opozitie"... samd... Deci... cu alte cuvinte, viata a demonstrat, faptul ca daca vrei SA NU FACI "ceva"... atunci consulti populatia si partidele din opozitie si ceea ce este "facut"... este "bun facut" !
"ZONARE"... CU MENTINEREA JUDETELOR... INSEAMNA SA REVENIM PE VREMEA DE DUPA RAZBOI, CAND TERITORIUL ROMANIEI AVEA SI RAIOANE SI REGIUNI... DECI, O DUBLURA A FUNCTIONARIMII... TINUTE PE BANII PUBLICI , ceea ce nu este bine .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5