Ioan Oltean: Regionalizarea, un nou "succes" al guvernării Ponta!

Sursa: rfi.ro

Regionalizarea nu se va face în mandatul guvernării USL, pentru că este o responsabilitate politică prea mare, a spus la RFI vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean.

În opinia lui Ioan Oltean, "suntem în faţa unui nou succes al guvernării Ponta! Succesul privatizării CFR Marfă l-am văzut, succesul regionalizării îl vedem, succesul revizuirii Constituţiei de asemenea îl vedem! Toate succesele guvernării Ponta se produc în viitor, nici unul nu se produce astăzi. Ministrul Dragnea ne asigura că până în luna septembrie avem regionalizarea făcută. Premierul Ponta ne asigura că până în toamna acestui an avem Constituţia revizuită. Suntem nu în prezenţa unei majorităţi parlamentare de 70%, ci a uneia de 80% şi se dovedeşte a fi cea mai ineficientă majoritate parlamentară pe care a avut-o România din 1990 încoace".

"Suntem într-o situaţie dramatică, absolut dramatică! Categoric, în opinia mea, nu vom fi în prezenţa unei regionalizări în perioada următoare (...). Nimeni nu-şi va asuma responsabilitatea unui asemenea demers politic şi administrativ într-un an electoral de la un capăt la altul", crede vicepreşedintele PDL.

Ioan Oltean afirmă că "regionalizarea presupune în mod obligatoriu revizuirea Constituţiei, pentru că trebuie cuprinsă ca o nouă formă administrativă în Constituţia României. Iată că şi Constituţia este abandonată, este trasă pe margine. De aceea, în opinia mea şi a Partidului Democrat Liberal, nu vom avea nici anul acesta şi nici anul viitor şi probabil nici în mandatul Guvernului Ponta, mandatul USL-ului o regionalizare, aşa cum şi-au dorit-o probabil şi ei, cum ne-o dorim noi şi cum şi-o doresc oamenii. Este un insucces marca Victor Ponta, un insucces marca USL".

Preşedintele Traian Băsescu spune la Digi 24 că nu crede că USL va reuşi să ducă la bun sfârşit regionalizarea României, fiind "incapabil să genereze progres pentru România".

De partea sa, premierul Victor Ponta a declarat pentru acelaşi post tv că "planul B" privind regionalizarea este că aceasta "va fi anul viitor". Ponta a subliniat că regionalizarea va avea loc în decursul acestui mandat.

Comentarii

07/08/13 15:21
Vizitator

Regionalizarea cu pastrarea judetelor duce la situatia administrativ teritoriala dinainte de 1968, cu singura deosebire ca atunci existau regiuni si raioane. Reforma administrativa in 1968 s-a facut prin disparitia regiunilor si raioanelor, locul lor fiind luat de actualele judete. Prin urmare s-a renuntat la un nivel de birocratie. Acum daca se infiinteaza regiunile si nu se renunta la judete se revine la sistemul administrativ dinainte de 1968 (regiuni si judete in loc de raioane), adica se adauga acel nivel de birocratie suplimentar care va duce inevitabil la cresterea cheltuielilor administrative, fiind totodata o frana in circulatia deciziei de la centru catre baza si invers. Este regretabil ca USL-ul cu o majoritate absoluta in parlament nu isi asuma o adevarata reforma administrativa. In secolul 21, in era informaticii nu e nevoie de atatea nivele administrative. Prin urmare, prin desfintarea judetelor o parte di atributiile acestora vor trece la regiune, insa cele mai multe din functiunile si atributiile actualelor judete pot trece la primarie, fiind mult mai aproape de cetatean. Ar trebui urmata reforma poloneza prin care la 1 ianuarie 1999, au fost infiintate 16 mari voievodate in locul celor 49 existente pana atunci. Sistemul polonez, a avut la baza modelul landurilor germane.
Pe de alta parte, este nevoie de consecventa. Regionalizarea nu trebuie lasata pe mana miticilor precum Dragnea, care initial a sustinut ca vor fi pastrate cele 8 regiuni de dezvoltare, recent s-a sucit si a anuntat ca e posibil sa se formeze 9 regiuni, prin crearea regiunii Dobrogea, alcatuita doar din judetele Constanta si Tulcea, pentru a da satisfactie baronilor locali Radu Mazare si Nicusor Constantinescu. Ar fi cea mai mica regiune atat ca suprafata cat si ca populatie, chiar mai mica decat Tinutul Secuiesc, format din judetele Mures, Harghita si Covasna. Asadar, din ignoranta, prostie sau interese subterane se creaza un precedent periculos. Apoi, daca tot s-a renuntat la cele 8 regiuni de dezvoltare, atunci de ce sa nu se adopte varianta cu 16 regiuni si sa se desfiinteze judetele. Legat de numele regiunilor, nici aici nu s-a gasit cea mai fericita solutie. Spre exemplu “Transilvania de nord-vest” defineste suprafata de 43.492 km² din teritoriul național român, cu o populație estimată atunci la 2.609.000 locuitori, oferita Ungariei in 1940 prin Dictatul de la Viena. Ar trebui folosite denumirile istorice de Ardeal, Banat, Crisana, Maramures, etc.

07/08/13 22:51
Catalin

ce aiureala!
cred ca ii era cuiva prea greu sa tina minte judetele :))

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5