Dor de-un spic de grâu….

Astăzi este ziua lui...Blondy! Împlinește...14 ani! In urma cu vreo șapte ani în sala marea cercului militar a apărut o fetiță mică, delicată, cu părul precum spicele de grâu! A făcut primii pași de dans cu curajul pe care numai talentele înnăscute îl au, așa dintr-odată, fără prea multe invitații. Înainte de a o îndrăgi definitiv pentru caracterul ferm și mândru, m-au fascinat ochii ei albaștri și limpezi precum firișoarele de apă de munte topite din majestuoșii ghețari veșnici. Era o fetiță de vreo șapte anișori serioasă...din naștere! Talentată de la bunul Dumnezeu și bine educată de părinții săi Lena și ...Rus! Anii au trecut iar Blondy – așa îi ziceau toți colegii de la Doinița – a crescut mare. A dansat minunat alături de Andrei Popanton, partenerul ei de la primii pași până ...mai ieri! A participat la turneele Doiniței la Marea Neagră, la spectacole și festivaluri – atâtea de câte Doinița s-a învrednicit nebăgată în seamă de cei plătiți din bani de la bugetul public să facă asta, adică să-i bage în seamă pe cei care se încăpățânează să cultive ogorul străbun al cântecului și al dansului popular – dar și la un turneu în Elveția alături de copiii Cununii grâului din Ocnița! Mi-a plăcut la această fetiță ceea ce îmi place la mai toți copiii Doiniței – curățenia sufletească, bucuria de a dansa și de a cânta, pasiunea cu care fac și au făcut anii de ucenicie întru ale dansului și cântecului la Doinița. Mi-a plăcut în mod special însă la Alexandra Rus – pentru că așa se numește Blondy în buletinul pe care l-a primit chiar astăzi - chipul său luminos și zâmbetul său din privirea mereu mirată și parcă întrebătoare!
O să-mi fie mereu dor de Alle așa cum mă topesc de dorul tuturor Doinițelor risipite prin țară și prin lumea largă. Fiecare mi-a dat zâmbindu-mi, bucuria de a trăi și fiecăreia i-am dat un fior de iubire din inima mea aparent rănită de viață dar binecuvântată mereu de către Bunul Dumnezeu ....
O să-mi fie mereu dor de Alle așa cum ți-este dor mereu de albastrul cerului de vară sau de ciripitul ciocârliei în lanul de grâu – cine nu l-a ascultat să o facă neapărat! – o să-mi fie dor de spicele aurite ale părului ei zburând spre înalt pe timpul piruetelor presărate în dansul inegalabil al Câmpiei pus in scenă de Maestrul Aurel Muntean!
Deși mă gândeam că a venit pentru ea timpul maximei consacrări la Doinița în anii următori, Alexandra a ales să-și ia zborul spre alte zări de soare pline cum zice Poetul! Dacă inima mea nu ar fi făcută doar din Iubire, supărarea care m-a încercat mi-ar fi uscat sufletul precum paiul grâului din pletele ei ca aurul... Mi-am șters lacrima – deși ea isvorăște mereu și mereu, obsedant parcă, din amintirile mele – și i-am urat Drum bun!
Scriu aceste rânduri pentru a pune balsam pe o rană care se deschide și...se închide mereu an de an, ori de câte ori realizez că viața merge înainte după regulile ei de neschimbat iar bucuriile sufletului meu numite Alexandra, Ersilia, Florina, Cosmina, Anamaria.... devin mai întâi regrete pentru ca apoi să se transforme în bucurii și mai mari pe măsură ce timpul face din ele amintiri de neuitat!
Scriu aceste rânduri pentru a saluta drumul spre maturitate și spre împliniri al tuturor Doinițelor adevărate! Iar o Doiniță adevărată este doar aceea care a învățat la casa armatei să zâmbească și la bucurie și la necaz!
Scriu aceste rânduri pentru a învăța eu însumi cum să mă bucur și la Despărțire așa cum știu să o fac la cea mai plăcuta Întâlnire ...
Alexandra Rus – o Doiniță cu plete blonde ca-n poveste este acum dansatoare la unul dintre cele mai prestigioase Ansambluri Folclorice din România – Cununa de pe Someș! O recomandă talentul ei extraordinar! Și i-am recomandat-o și eu călduros maestrului Teodor Pușcaș – sper doar ca încrederea și speranțele mele să rămână intacte astfel ca să ne bucurăm și de ...pierderea Doiniței și, mai ales, de prinderea în Cunună a unui nou mărgăritar! Veritabil! Bine șlefuit! Durabil și cu viitor!
Scriu, evident, pentru a-mi transforma regretele într-un prilej de bucurie. În dar am primit, în dar am dat, la mulți ani Alexandra! Și să fie numele Domnului binecuvântat!
De scrii cu lacrimi de iubire
Tu bucură-te iar și iar
Căci nu-i mai mare fericire
Când nu trec anii în zadar....

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5