Sfatul medicului

Dr. Dănuţ Cocoi: Să mâncăm sănătos pentru scăderea tensiunii arteriale

Pentru a controla tensiunea arterială la valori sub 140/90 mm Hg puteţi reduce considerabil riscul unui accident vascular cerebral sau infarct miocardic şi vă puteţi prelungi viaţa. Prevenirea hipertensiunii arteriale este, de asemenea, posibilă prin menţinerea unei greutăţi ideale, reducerea consumului de sare, cât mai multă mişcare şi prin consum moderat de alcool.
Renunţarea la kilogramele în plus este un pas important, chiar şi câteva sute de grame în minus reduc tensiunea arterială. Încercaţi să vă reduceţi greutatea cu 250-500 de grame pe săptămână. 500 g echivalează cu 3500 de calorii. Puteţi să renunţaţi la 500 de calorii pe zi mâncând mai puţine grăsimi şi fiind mai activ.
Putem consuma: pui la grătar, la cuptor sau fiert (fără pieliţă), peşte, carne slabă, lapte degresat, brânză degresată cu conţinut redus de sare, fructe proaspete sau conservate, legume proaspete sau conservate (fără sare, smântână şi fără sosuri de brânză), orez, paste făinoase, cereale.
Folosiţi mai puţină sare!
Sarea există în mod obişnuit în alimente. De asemenea, se adaugă în mâncare în procesul preparării sau la masă. Persoanele cu hipertensiune arterială ar trebui să nu consume mai mult de 2,4 g (2400 mg) de sare pe zi. Nu uitaţi că această cantitate include toată sarea pe care o consumaţi (inclusiv cea adăugată în procesul preparării).
Faceţi mişcare!
Activitatea fizică vă ajută nu numai să pierdeţi în greutate, ci vă face să vă simţiţi şi să arătaţi mai bine, scade tensiunea arterială şi poate reduce riscul unui infarct. Nu trebuie să alergaţi la maraton ca să faceţi mişcare. Este bine să consultaţi medicul înainte să începeţi un program de exerciţii.
Idei de activitate fizică: mergeţi pe jos, urcaţi scările, coborâţi din autobuz cu una sau două staţii mai devreme, lucraţi în curtea sau grădina casei, mergeţi la dans sau la înot, parcaţi mai departe de clădirea biroului, mergeţi cu bicicleta.
Consumaţi mai puţin alcool!
Consumul de alcool poate ridica tensiunea arterială. Chiar şi cei cu hipertensiune arterială pot consuma ocazional alcool. Cei care încearcă să evite hipertensiunea arterială pot consuma alcool în cantităţi moderate. Dacă încercaţi să pierdeţi în greutate, nu uitaţi că alcoolul conţine 70-180 calorii la un pahar, în funcţie de tipul băuturii. Limitaţi consumul de alcool la 30 ml pe zi. Consumul maxim de alcool pe zi: 1 sticlă de bere sau 1 pahar de vin sau 50 ml tărie (whisky, votcă). Femeile ar trebui să limiteze consumul de alcool la doar 15 ml pe zi.
Dr. Dănuţ Cocoi,
doctor în ştiinţe medicale

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]