Sfatul medicului cardiolog Dănuț Cocoi: Dieta recomandată, menţinerea greutăţii normale şi activităţile fizice – factori ce pot trata tensiunea arterială
Răspunzând numeroaselor solicitări, vom sublinia câteva dintre modalităţile ce pot duce la tratarea hipertensiunii arteriale. În primul rând, subliniez că tratamentul recomandat de medic trebuie urmat cu stricteţe pentru a evita riscul cardiovascular.
Ne vom referi acum la tratamentul nemedicamentos al tensiunii arteriale. Să spunem de la început că dieta este de importanţă capitală şi trebuie să fie respectată cu stricteţe. Sarea consumată în exces poate duce la creşterea tensiunii arteriale şi, ca atare, este bine să găsim şi să consumăm acele alimente fără sare sau să renunţăm să mai adăugăm sare în timpul meselor. Este recomandat să se consume alimente fără sare, lapte, pâine etc.
În al doilea rând, fiecare trebuie să aibă mare grijă de greutatea sa corporală, să o menţină la valorile normale. Cu alte cuvinte, supragreutatea şi obezitatea duc la creşterea valorilor tensiunii arteriale, iar slăbirea în greutate duce într-o oarecare măsură la scăderea tensiunii.
În al treilea rând, activitatea fizică este capabilă să reducă valorile tensionale şi, ca atare, este recomandată la întreaga populaţie, nu numai la cei care se simt cu o hipertensiune arterială. Vom evita eforturile fizice mari, însă sunt recomandate majoritatea tipurilor de activitate fizică: mers, alergare uşoară, înot, ciclism, vâslit, jocuri etc.
Mulţi pacienţi se întreabă care este efectul cafelei sau al băuturilor alcoolice asupra tensiunii. Referitor la cafea, răspunsul este că în sine cafeaua, dacă este băută în exces, creşte tensiunea dar, dacă este băută moderat răspunsul este pozitiv.
O a doua întrebare se referă la consumul de alcool. Un consum moderat are efect protector pentru inimă şi vasele de sânge, însă în exces, peste 30 g/zi poate să contribuie la creşterea tensiunii arteriale. În ceea ce priveşte stresul cotidian, hipertensivul trebuie să-l evite ori de câte ori este posibil. Atunci când nu este posibil, la indicaţia medicului, poate să recurgă la anumite medicamente care nu vor fi administrate din proprie iniţiativă decât în cazuri excepţionale şi acute.
Şi aş vrea să subliniez că, se ştie, stresul cotidian este foarte greu de evitat, dar trebuie să încercăm, ori de câte ori este posibil, să-l evităm.
Dr. Dănuţ Cocoi,
Doctor în ştiinţe medicale
Citiţi şi:
- Cum stau beclenarii cu tensiunea?
- Un stil de viaţă sănătos – o tensiune arterială normală
- Dr. Dănuţ Cocoi: Să mâncăm sănătos pentru scăderea tensiunii arteriale
- Importanţa depistării precoce a HTA
- Dr. Dănuţ Cocoi, medic primar cardiolog, doctor în ştiinţe medicale: Hipertensiunea arterială este unul dintre cei mai importanți factori de risc cardiovascular!
Adaugă comentariu nou