Pilula de sănătate

Importanţa depistării precoce a HTA

                                                                  „Cunoaște-ți valorile presiunii arteriale!”

    Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii este marcată anual, la 17 mai, în scopul sensibilizării populației asupra efectelor tensiunii arteriale crescute și în vederea încurajării cetățenilor din toate țările să prevină și să controleze această boală.

      Această zi este promovată anual, începând din 2005, de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hypertension League — WHL), în parteneriat cu Societatea Internațională de Hipertensiune (International Society of Hypertension — ISH) și cu alte organizații.

     Hipertensiunea este principalul factor de risc al apariției bolilor cardiovasculare. Definită ca o creștere a presiunii sângelui peste limita normală și care poate cauza afecțiuni ale inimii, creierului, rinichilor și ochilor, este numită ucigașul tăcut deoarece o boala poate evolua fără simptome. Netratată, sau tratată necorespunzător, poate duce la complicații severe precum invaliditatea sau fatale, cum ar fi infarctul sau atacul cerebral.

       La nivel global, se estimează că aproximativ o jumătate dintre persoanele cu hipertensiune arterială nu sunt conștiente de faptul că o au și că mai puțin de 20% sunt controlate, potrivit siteu-lui Societății Internaționale de Hipertensiune ish-world.com. Peste 14 milioane de decese apar la vârste între 30 și 70 de ani, dintre care 85% sunt înregistrate în țările în curs de dezvoltare, iar statisticile sunt în creștere. Hipertensiunea arterială este cauza cea mai răspândită a bolilor cardiovasculare și este responsabilă pentru 62% din totalul deceselor.

      Campania Conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa depistării precoce a HTA din acest an,  urmărește promovarea măsurării corecte și constante a tensiunii arteriale, ca modalitate de prevenire și menținere sub control a hipertensiunii. Aceasta campanie se adreseaza contextului  în care,  una din cinci persoane cu HTA nu ştie că are această afecţiune, campania având drept scop promovarea practicilor preventive, respectiv măsurarea presiunii arteriale.

       Obiectivele campaniei sunt creșterea nivelului de informare a populaţiei asupra consecinţelor HTA si creșterea accesului populației la serviciile preventive de măsurare a valorilor tensiunii arteriale.

       Există anumiți factori de risc care predispun la instalarea HTA. Trebuie însă să reținem că diagnosticul de HTA se stabilește numai de medicul specialist cardiolog și nu pe baza unor valori crescute ale tensiunii măsurate acasă.

      Revizuind principalii factori de risc ai HTA, ereditatea (istoricul familial de boală cardiovasculară la vârsta tânără are o contribuție de 50%, fiindcă se pot transmite ereditar diferite anomalii);  sexul (hipertensiunea arterială are o incidență mai mică la femeile până la instalarea menopauzei, dar după vârsta de 50-60 de ani, boala este mai des întâlnită la femei); consumul exagerat de sare (unii cercetătorii susțin că este factorul cel mai des implicat în HTA, dar totuși nu constituie o regulă), carența de calciu (specialiștii susțin că incidența HTA crește mai ales dacă deficiența de calciu se asociază cu o creștere a ingestiei de sodiu), excesul ponderal – obezitatea (HTA este des întâlnită la persoanele supraponderale, mai ales dacă acestea au multe kilograme în zona abdomenului),  consumul exagerat de alcool (specialiștii susțin că mai ales berea consumată în doze mari poate determina creșterea tensiunii; vestea bună este că după încetarea consumului de alcool, HTA revine la normal); fumatul ( intotdeauna când aprinzi o țigară se accelerează ritmul cardiac, iar presiunea arterială crește brusc; nicotina și tot ceea ce conține țigară sunt considerate adevărate bombe pentru declanșarea anginei pectorale, infarctului, accidentului vascular cerebral); consumul exagerat de cafea (cafeaua în doze mici nu dăunează tensiunii arteriale, dar dacă este consumat în exces poate duce la creșterea tensiunii arteriale prin vasoconstricție); sedentarismul (acest factor dacă este asociat și cu obezitatea crește mult riscul de apariție al HTA); un nivel ridicat de stres (dacă nu există o toleranță la stres, atunci când o persoană este supusă unui stres major, poate avea loc o creștere a tensiunii arteriale); diabetul zaharat (aproape doua din trei persoane cu diabet zaharat suferă de HTA sau iau medicație pentru a reduce tensiunea arteriala), înțelegem unul din cele mai importante mesaje ale campaniei “Adoptaţi un stil de viaţă sănătos”

Parker Mirela,

      Compartiment Promovarea Sănătății și Educație pentru Sănătate al DSPBN
 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5