STIL DE VIATA SANATOS=GREUTATE NORMALA=TENSIUNE ARTERIALA NORMALA

Care sunt factorii care trebuie introdusi in aceasta ecuatie? Stil de viata sanatos prin alimentatie rationala si ponderata, si in mod special miscare. Miscare si iar miscare!!!

Prin alimentatie sanatoasa si miscare, putem tine sub control greutatea corporala si mai departe, tensiunea arteriala.

Dupa ultima vizita la medic ati aflat ca aveti tensiune arteriala mare, adica sunteti hipertensiv. Desi poate nu aveti nici un fel de simptome si nici nu banuiati ca aveti aceasta afectiune, trebuie sa stiti ca nu este un lucru de neglijat, fiindca netratata poate conduce la probleme mult mai grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral,infarct,etc. Chiar daca ati primit unul sau mai multe medicamente antihipertensive, nu neglijati antrenamentul ca parte importanta a tratamentului. Multi oameni traiesc cu impresia gresita ca hipetrensivii trebuie sa evite efortul fizic, insa studii recente au aratat ca exercitiile fizice aerobe efectuate in mod regulat – cum ar fi mersul pe jos in ritm rapid, pe perioade lungi de timp de ordinul lunilor de zile, pot reduce intr-o oarecare masura tensiunea arteriala. La o conferinta a National Institutes of Health s-a aratat ca exercitiile aerobe au capacitatea de a reduce tensiunea arteriala in repaus, la persoane suferind de hipertensiune arteriala, cu 11 mmHg pentru TA sistolica si 9 mmHg pentru tensiunea diastolica. In acest fel se poate ajunge la normalizarea tensiunii arteriale

Totusi inainte de a incepe sa faceti antrenamente, e bine sa discutati cu medicul dvs.(de familie sau cardiolog) despre situatia dvs. concreta. In functie de gravitatea bolii, el va decide ce modificari ale stilului de viata trebuie sa faceti, cata miscare trebuie sa faci si ce medicamente trebuie sa luati.

In timpul efortului, muschii primesc mai mult sange, deci in acele momente tensiunea dvs. creste. Desi efectul este temporar, daca tensiunea este foarte mare, va fi nevoie ca medicul dvs sa va prescrie medicamente pentru a o reduce inainte de a incepe sa faceti miscare. Pentru persoanele cu hipertensiune usoara sau medie, de obicei activitatea fizica nu pune probleme.

Daca veti merge la un medic sportiv, acesta va poate indica exact ce fel de exercitii aveti voie sa faceti. Daca nu aveti cum sa ajungeti la un astfel de specialist, alegeti mersul pe jos, fiindca nu aveti cum sa gresesiti. Studiile au aratat ca efortul fizic aerob de intensitate moderata, cum este mersul pe jos in ritm rapid este chiar mai eficient decat efortul fizic intens, cum este alergarea. Incepeti sa mergeti in orice ritm este confortabil pentru dvs.. Pe masura ce intrati in forma veti putea creste ritmul si distanta. Obiectivul initial este sa mergeti pe jos minim de 3 ori pe saptamana cate 30 de minute. In functie de nivelul conditiei fizice puteti incerca jogging, pedalare pe bicicleta stationara sau afara, inot, canotaj, stepper sau sa participati la cursuri de aerobic.

In completarea mersului pe jos sau a altor activitati aerobe moderate, o alimentatie hipocalorica dar totusi echilibrata ca si principii alimentari, bogata in fructe si legume proaspete, ideal cat mai ecologice si netratate termic pot avea de asemenea un efect salutar.

Toate acestea au un efect pozitiv in cazul hipertensiunii arteriale, insa trebuie sa fi constient ca acest efect se instaleaza in luni de zile, deci nu va asteptati la minuni peste noapte.

As med. Puica Gheorghe

DSP BN Biroul de promovare a sanatatii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5