Drum bun, doamnă învăţătoare !

Ioan Mititean

Pasărea cu colț de rubin (cum spunea Labiș) a răpit-o fulgerător pe colega noastră LIVIA POP, născută Plăian, o dăscăliță model, care toată viața a vegheat la menținerea prestigiului școlii și a slujitorilor ei.
S-a stins o flacără vie, luminând pe alții, cum spunea vestitul pedagog Visarion Roman, s-a stins o dăscăliță cu o voce calmă, caldă și blândă ca un balsam al omeniei, s-a stins un om legat de Năsăud cu toată ființa sa, care în lecțiile sale vorbea copiilor despre străbuni, despre oamenii de ieri care au investit în cultura română, cărturari care nu au luptat pentru gloria personală ci pentru gloria geniului uman, ca dovadă Doamna Livia a fost solidară cu istoria prin voință și credință.
Ultima ședință metodică a ținut-o duminică 12 februarie 2017, o zi cu soare, ca o zi de adevărată primăvară, o activitate metodică ce s-a desfășurat mai altfel, o lecție deschisă cu participarea unor dascăli de la catedra Omeniei, părinți, foști elevi, rude, prieteni, având ca temă „Secvențe de viață” referat susținut de data aceasta de preotul paroh Lucian Greab, un bun pedagog, ce a insistat asupra valorii de cunoaștere, asupra rodniciei activității sale în cele peste patru decenii de slujire cu competență a școlii. Doamna învățătoare Livia a adunat în frumoasa sa carieră, zi de zi, noi valențe educative, noi forțe creatoare, un mare tezaur uman cu care școala năsăudeană s-a mândrit, fiind un bun exemplu de conduită civică, făcând din meseria de dascăl o veritabilă pasiune.
Meritoriu este faptul, că a fost preocupată nu numai să transmită cunoștințe elevilor prin lecții de calitate, dar și prin modelarea de caractere, prin mesaje umaniste, de respect pentru condiția umană, pentru calitatea vieții, ca elevii să se poată forma și afirma.
Remarcabila sa activitate didactică a fost răsplătită prin aprecierea părinților prin recunoștința forurilor tutelare, acordându-i distincții, medalii și premii bine meritate, unui dascăl special, apreciat de cei din jur. O dăruire didactică care nu poate să apară decât dintr-un spirit luminat și un suflet mare, o dăruire care a devenit în cele din urmă un veritabil apostolat, dăruind fără rezerve ceea ce a adunat în spirit în decursul anilor.
A plecat la loc cu verdeață, un model de dascăl, demn de urmat, care a pus în prim plan munca și dăruirea profesională, ajungând pe înalte trepte ale succesului didactic, cu o impresionantă activitate la catedră, nu doar ca titular a unui post, ci dedicată predestinat pentru profesia de dascăl. Intra la lecții cu o privire blândă, cu o voce plăcută, bine cumpănită, cu o exprimare doctă, exactă și cu accentuări de nuanțe care subliniau esența actului cunoașterii.
Adio dragă colegă, răsplata ta va fi în inimile noastre, ale năsăudenilor și a celor pe care i-ai format și le-ai revigorat conștiința.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5