Drumul Mariei Theresia, din Munţii Călimani, reabilitat de Tăşuleasa Social

„Via Maria Theresia” este un proiect cultural-istoric, social, sportiv și de mediu. Cel mai nou proiect al Asociaţiei Tăşuleasa Social, în parteneriat cu Raiffeisen Bank, vizeză reabilitarea drumului istoric din munţii Călimani, pe o distanţă de 42, 195 km. Pe 16 august a.c. va avea loc lansarea proiectului prin „Maratonul Via Maria Theresia”, o competiţie sportivă care cuprinde probe de: maraton, semi-maraton şi mountain-biking, dar şi un program de drumeţie.
De 13 ani, Tăşuleasa Social luptă împotriva defrişărilor masive, atât prin acţiuni de împădurire, cât şi prin proiecte educaţionale, cum este de pildă Pădurea Pedagogică. Anul acesta, eforturile asociaţiei de a salva pădurile trec la un alt nivel, punând accentul pe încurajarea a cât mai mulţi doritori să practice drumeţia şi alte sporturi montane , în felul acesta ei fiind mai des prezenţi în păduri şi devenind străjeri voluntari ai acestora.
Proiectul „Via Maria Theresia” are mai multe obiective. Primul şi cel mai important se referă la creşterea conştientizării importanţei naturii, a pădurilor şi a parcurilor naţionale, dar şi a practicării sporturilor în aer liber. Cel de-al doilea obiectiv se referă la promovarea şi punerea în valoare a unui drum - monument istoric – contribuind în acest fel la educaţia tinerilor. În subsidiar, promovarea Parcului Naţional Călimani şi dezvoltarea turismului montan au ca obiectiv scăderea infracţiunilor forestiere, datorită prezenţei în teren a unui număr cât mai mare de turişti, drumeţi şi sportivi.
În perioada 30 Iunie-30 Iulie, Tăşuleasa Social va reabilita drumul Mariei Theresia prin acţiuni de curăţare a potecii de pietre şi elagare a vegetaţiei, prin montarea de marcaje vizibile pe timp de zi şi noapte, prin amenajarea locurilor de popas şi hidratare, precum şi prin amplasarea de panouri informative bogate în date istorice şi poveşti ale locurilor. Toate aceste acţiuni se vor desfăşura cu concursul voluntarilor, la fel ca majoritatea proiectelor marca Tăşuleasa Social.

Inaugurarea potecii tematice „Via Maria Theresia” va avea loc în data de 16 august. Cu această ocazie, Tăşuleasa Social şi Raiffeisen Bank organizează maratonul cu acelaşi nume. Competiţia sportivă se adresează deopotrivă amatorilor şi profesioniştilor şi cuprinde trei probe: maraton montan (42, 195 km), semi-maraton (21, 0795 km) şi mountain-biking (42, 195 km). Traseul are caracter permanent și își va păstra destinația sportivă și de agrement. Acesta va rămâne deschis pe tot parcursul anului.
Raiffeisen Bank creează, de asemenea, şansa de participare a 200 de copii la programele specifice asociaţiei Tăşuleasa Social în Pădurea Pedagogică.

„Drumul Mariei Theresia", iniţiat de Tăşuleasa Social în parteneriat cu Raiffeisen Bank, este un proiect care ne-a convins că există un potenţial uriaş de dezvoltare a acestei zone din Munţii Călimani. Construit la graniţa Imperiului Austro-Ungar, acest drum reprezintă legătura istorică dintre Vest şi Est, un drum pe care dorim să-l redăm circuitului turistic al României. Istoria, arta, sportul şi natura fac acest proiect unic, conferindu-i un potenţial de dezvoltare pe termen lung", a spus Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank.
“Parteneriatul dintre Raiffeisen Bank şi Asociaţia Tăşuleasa Social începe cu lansarea unui proiect de proporţii: "Via Maria Theresia". Acesta presupune asocierea între sport în aer liber, mers pe munte şi moştenirea culturală şi istorică a zonei, toate acestea într-un decor pitoresc în munţii Călimani. Misiunea şi viziunea proiectului pe termen lung este reprezentată de dezvoltare rurală în zonă şi trezirea interesului faţă de istoria şi cultura timpurilor apuse prin mişcare într-un mediu sănătos.
Ne bucurăm şi suntem onoraţi că s-a creat acest parteneriat care ne permite să facem un pas înainte în înţelegerea importanţei de a proteja şi de a folosi resursele pe care le avem şi care sunt nevalorificate “, a declarat Alin Uhlmann Ușeriu, Președinte Asociația Tășuleasa Social.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5