Alin Uşeriu: Împreună cu voi începe povestea Via Maria Theresia!

Maratonul Via Maria Theresia, organizat de Tăşuleasa Social, în parteneriat cu Raiffeisen Bank, a adunat sâmbătă 16 august în Munţii Călimani peste 500 de oameni de toate vârstele, din mai multe colţuri ale ţării şi chiar din mai multe ţări. Au fost mai mult de 10 naţionalităţi. Ne-au onorat cu prezenţa Marcel Iureş, Amalia Enache, Steven şi Valeria van Groningen, Eduard Novak, Doina Pană, dar şi sportivi de mare clasă, ne comunică reprezentanţii Asociaţiei Tăşuleasa Social.

Peste 200 de sportivi au trecut linia de finish, unii dintre ei emoţionându-se în faţa primirii călduroase pe care le-au făcut-o voluntarii şi spectatorii prezenţi. De asemenea, aproape 100 de drumeţi au străbătut patru segmente diferite ale drumului Mariei Theresia, admirând felul în care traseul a fost reamenajat şi încurajându-i pe sportivi. Fie că au pedalat, au drumeţit sau au alergat pe urmele istoriei, participanţii au intrat în spiritul proiectului. Cuvinte precum ,,anduranţă maximă”, "Măriuţa", "traseu unic", "voluntariat" şi "reuşită" au primit pentru ei un alt înţeles, unul al faptelor şi al încântării.

,,Vă felicitam pe toţi cei care aţi participat şi vă mulţumim pentru votul de încredere pe care ni l-aţi acordat prin prezenta voastră la prima ediţie a Maratonului Via Maria Theresia! Împreună cu voi, începe povestea Via Maria Theresia”, au scris cei de la Tăşuleasa Social pe pagina de Facebook.

De mai mult de un an şi jumătate Tăşuleasa Social a lucrat la proiectul „Via Maria Theresia” în cadrul parteneriatului cu Raiffeisen Bank. O mare parte a muncii depuse în cadrul acestui proiect s-a axat pe reamenajarea unui segment de 42 de kilometri al drumului istoric al grănicerilor români din vremea Mariei Theresia, în Munţii Călimani.

Alin Uhlmann Uşeriu, preşedinte Asociaţia Tăşuleasa Social: Credem că am făcut un lucru foarte frumos, durabil, cu 420 de borne, din 100 în 100 de metri, cu signalistică de zi, de noapte, cum nu se mai vede nicăieri în România, avem 7 locuri de popas cu date istorice. S-au implicat peste 250 de voluntari, dar nu a fost voluntariat de o zi. Abia aşteptăm ca lumea să folosească acest traseu. Este o poveste care va merge înainte cu ediţia a II-a a maratonului. Ne-au cerut-o oamenii, spunându-ne: dacă nu faceţi a doua ediţie, înseamnă că nu aţi făcut nimic. Aspectul de maraton este o treabă care se întâmplă o dată pe an. Noi sperăm că acest traseu va fi vizitat şi eu cred că va fi vizitat de 2.000 de turişti. Tăşuleasa Social şi-a propus să meargă o dată pe lună să ecologizeze acest traseu. O să avem grijă de el şi vor trebui să ne ajute şi alţii. De acu, traseul este liber spre drumeţie şi este liber spre un turism civilizat, care în România se află, din păcate, la o cotă foarte joasă.

Steven van Groningen, preşedinte şi CEO al Raiffeisen Bank România: Ne bucurăm că avem posibilitatea să sponsorizăm acest eveniment ca bancă. Cred că aici avem mai multe elemente care se adună la un loc. Ţinem să promovăm stilul de viaţă sănătos şi echilibrat. Un alt element este Tăşuleasa Social, un ONG cunoscut, cu o reputaţie excelentă. Este o plăcere să lucrăm cu ei. Traseul Via Maria Theresia mai are şi elementul istoric. Şi toate aceste elemente au dus la o idee extraordinară care merită sprijin. Şi în străinătate, când organizezi evenimente de genul acesta, nu poţi să faci asemenea lucruri fără voluntari, fără sprijinul mediul privat. Aici la Tăşuleasa s-au implicat un ONG, mediul privat, autorităţile, voluntarii şi comunitatea. Aşa, putem să rezolv orice problemă în România, numai să vrem.

Valeria Răcilă van Groningen, fostă canotoare: Organizarea a fost foarte, foarte bună. Şi chiar vreau să mulţumesc tuturor voluntarilor implicaţi. E un proiect de anvergură. Eu organizez Maratonul Internaţional la Bucureşti şi acolo este altă infrastructură, este altceva. Şi muntele este fantastic. Are un potenţial enorm. E foarte important că se dezvoltă şi cultura voluntariatului în România, pentru că în alte ţări, comunity service este foarte important, copiii învaţă acest lucru din şcoală, de mici. Şi e de apreciat că cei de la Tăşuleasa Social încurajează copiii să lucreze în comunitatea din care fac parte.

Doina Pană, ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură: Aş începe prin a spune că este încă o bilă albă pentru Tăşuleasa Social. Prima bilă albă le-am dat-o în primăvară când am participat la împădurirea de la Budeşti. Acţiunea de azi mi se pare importantă. Implicaţiile sunt multe, nu e numai că încurajezi sportul, viaţa în aer liber, îi faci să iubească pădurea, dezvolţi şi partea economică, fără să trebuiască să tai lemnul, prin acţiuni de genul celor care sunt acum. Vor veni turişti care vor fi interesaţi să parcurgă traseul. Salut colaborarea cu Parcul Naţional Călimani, împreună cu Jandarmeria Montană, împreună cu toţi cei care vor să facă ceva frumos pentru păduri şi pentru tot ce poate oferi pădurea, în afară de avantajul economic al vânzării lemnului.

Basarab Bârlădeanu, director Parcul Naţional Călimani: Traseul Via Maria Theresia este foarte important pentru Parcul Călimani, pentru că două treimi din lungimea traseului se desfăşoară în cuprinsul Parcului Călimani. Pentru a împiedica eventualele incidente, administraţia Parcului Naţional Călimani se va implica activ în patrulări, împreună cu Jandarmeria, cu Poliţia, cu Salvamontul pentru a preveni toate aceste acte de vandalism.

Marcel Iureş, actor: Am avut emoţii să dau startul, serios! Sunt un frate al celor de la Tăşuleasa Social, nu sunt un prieten, sunt un frate. Sunt frate şi cu Raiffeisen, şi cu Alin, şi cu toată trupa. Şi acum şi cu pădurile de aici. Cred că am să îmi cumpăr şi eu o bucată de pământ aici.

Foto: Facebook

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5