În Duminica Tuturor Sfinţilor, episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul, la hramul de vară al Mănăstirii Strâmba

În Duminica întâi după Rusalii (a Tuturor Sfinților), 14 iunie 2020, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Strâmba, cu prilejul hramului de vară.

La altarul de vară al așezământului monahal, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

După citirea pericopei evanghelice, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură.

„Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne învețe să iubim cum numai El poate să iubească”, a spus Preasfinția Sa.

În cadrul Liturghiei, Preasfințitul Benedict s-a rugat pentru încetarea noii pandemii, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Slujba a fost oficiată în prezența unui număr mare de credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

Vicepreşedintele CJ, Vasile Puica, şi primarul Nicolae Vrâncean au fost alături de credincioşi.

Istoric

Mănăstirea Strâmba, cu hramul „Sfântul Ierarh Spiridon”, este așezată la marginea satului Strâmba, în partea de nord a comunei Josenii Bârgăulului, județul Bistrița-Năsăud.

Așezământul monahal a luat ființă în anul 1999, cu binecuvântarea Mitropolitului Bartolomeu Anania, la dorința credincioșilor și la inițiativa vrednicei de pomenire stavr. Epiharia Brumă, prima stareță a mănăstirii, susținută de un grup de măicuțe.

Mănăstirea a fost construită pe proprietatea credincioasei Lucreţia Zbarei, văduvă şi mamă a zece copii. Ea a donat propria casă şi două hectare de pământ aflat în împrejurimi, încadrându-se în obştea maicilor cărora le-a fost încredinţată grija noii ctitorii. La scurt timp după ce şi-a îndeplinit marea dorinţa, s-a mutat la Domnul.

Primul hram a fost sărbătorit în anul 1999, când au început lucrările de construcție ale ansamblului monahal. În prezent se efectuează lucrări de finisare la biserica de zid și se lucrează la ridicarea unui nou corp de chilii.

Mănăstirea mai are un hram de vară, sărbătorit în Duminica Tuturor Sfinților.

Obştea de călugăriţe este formată din șapte maici, conduse de maica stareță Iustina Ignat, avându-l duhovnic pe protosinghelul Paisie Pașcu.

 

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Mănăstirea Strâmba

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5