Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul, la hramul de vară al Mănăstirii Strâmba

În Duminica întâi după Rusalii (a Tuturor Sfinților), 27 iunie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Strâmba, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul hramului de vară. De la ora 9:30, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a sfințit noul Altar de vară din cadrul așezământului monahal, apoi a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.
După citirea pericopei evanghelice, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit pe tema „Sfințenia, pedagogia Cerului”.
Pentru implicarea activă în viața și activitățile Bisericii, în semn de apreciere și recunoștință, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a oferit domnului Pompei Vlașin Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici, iar arhitectului Petrică Maier-Drăgan i-a acordat o diplomă de aleasă cinstire. Pricesnele au fost înălţate la Cer de artista Cornelia Ardelean.
La slujbă au participat prefectul Stelian Dolha, vicepreședintele Consiliului Județean - Camelia Tabără, primarul Nicolae Vrâncean de la Josenii Bârgăului, primarul Vasile Șut de la Tiha Bârgăului, primarul Traian Simionca de la Livezile, deputatul Bogdan Ivan, precum și numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare.

Scurt istoric
Mănăstirea Strâmba, cu hramul „Sfântul Ierarh Spiridon”, este așezată la marginea satului Strâmba, în partea de nord a comunei Josenii Bârgăulului, județul Bistrița-Năsăud.
Așezământul monahal a luat ființă în anul 1999, cu binecuvântarea Mitropolitului Bartolomeu Anania, la dorința și cererea credincioșilor și la inițiativa vrednicei de pomenire stavr. Epiharia Brumă, prima stareță a mănăstirii, susținută de un grup de măicuțe.
Mănăstirea a fost construită pe proprietatea credincioasei Lucreţia Zbarei, văduvă şi mamă a zece copii. Ea a donat propria casă şi două hectare de pământ aflat în împrejurimi, încadrându-se în obştea maicilor cărora le-a fost încredinţată grija noii ctitorii. La scurt timp după ce şi-a îndeplinit marea dorinţa, aceasta s-a mutat la Domnul.
Primul hram a fost sărbătorit în anul 1999, când au început lucrările de construcție ale ansamblului monahal. Biserica nouă, construită în stilul arhitecturii moldovenești, este pictată în tehnica frescă și este pregătită pentru sfințire. Mănăstirea are și un hram de vară, fiind sărbătorit în Duminica Tuturor Sfinților.
În prezent, se efectuează lucrări de finisare la biserica de zid și se lucrează la ridicarea unui nou corp de chilii.
Obştea de călugăriţe este formată din șase maici, stareță fiind monahia Iustina Ignat, iar duhovnic protosinghelul Paisie Pașcu.
Mai multe detalii aici https://bit.ly/3h9Fz1k
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa

Cuvântul de învățătură al Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, rostit în Duminica întâi după Rusalii (a Tuturor Sfinților), 27 iunie 2021, la Mănăstirea Strâmba, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul hramului de vară.

https://www.facebook.com/MitropoliaClujului/videos/1191445931317985/

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5