Episcopul Benedict Bistrițeanul, de Sf. Spiridon, la hramul Mănăstirii Strâmba
În Duminica a 28-a după Rusalii, 12 decembrie, zi în care este prăznuit și Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Strâmba, cu ocazia hramului. De la ora 10:00, în biserica mănăstirii, Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu protopopul Alexandru Vidican.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit pe tema „Sfântul Spiridon, «ospătătorul cel duhovnicesc»”.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Coral „Athanatos” al Bisericii militare din Garnizoana Bistrița, dirijat de plutonerul-adjutant principal Bogdan Bejinaru.
La finalul slujbei, protosinghelul Paisie Pașcu, duhovnicul mănăstirii, a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, preoților împreună-slujitori și tuturor celor care cercetează și ajută mănăstirea.
Al[turi de comunitate și de primarul Ioan Vrâncean, au fost vicepreședintele Consiliului Județean, Camelia Tabără, Cristian Parasca - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud și numerioși credincioși, mulți îmbrăcând costumele populare.
Scurt istoric
Mănăstirea Strâmba, cu hramul „Sfântul Ierarh Spiridon”, este așezată la marginea satului Strâmba, în partea de nord a comunei Josenii Bârgăulului, județul Bistrița-Năsăud.
Așezământul monahal a luat ființă în anul 1999, cu binecuvântarea Mitropolitului Bartolomeu Anania, la dorința și cererea credincioșilor și la inițiativa vrednicei de pomenire stavr. Epiharia Brumă, prima stareță a mănăstirii, susținută de un grup de măicuțe.
Mănăstirea a fost construită pe proprietatea credincioasei Lucreţia Zbarei, văduvă şi mamă a zece copii. Ea a donat propria casă şi două hectare de pământ aflat în împrejurimi, încadrându-se în obştea maicilor cărora le-a fost încredinţată grija noii ctitorii. La scurt timp după ce şi-a îndeplinit marea dorinţă, aceasta s-a mutat la Domnul.
Primul hram a fost sărbătorit în anul 1999, când au început lucrările de construcție ale ansamblului monahal. Biserica nouă, construită în stilul arhitecturii moldovenești, este pictată în tehnica frescă și este pregătită pentru sfințire. Mănăstirea are și un hram de vară, fiind sărbătorit în Duminica Tuturor Sfinților.
În prezent, se efectuează lucrări de finisare la biserica de zid și se lucrează la ridicarea unui nou corp de chilii.
Obştea de călugăriţe este formată din șase maici, stareță fiind monahia Iustina Ignat, iar duhovnic protosinghelul Paisie Pașcu.
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Mănăstirea Strâmba / Facebook
Citiţi şi:
- Episcopul-vicar Benedict Bistriţeanul, la hramul de vară al Mănăstirii Strâmba
- În Duminica Tuturor Sfinţilor, episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul, la hramul de vară al Mănăstirii Strâmba
- Sfântul Ierarh Spiridon, cinstit la Mănăstirea Strâmba, cu prilejul hramului de iarnă
- Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul, la hramul de vară al Mănăstirii Strâmba
- Sfântul Ierarh Spiridon, hramul Mănăstirii Strâmba. Mitropolitul Andrei a instalat noua stareță, Iustina Ignat
Adaugă comentariu nou