După ce o imagine cu un pacinet tratat la UPU Bistrița a devenit virală pe facebook s-a declamnşat o anchetă. Gabriel Lazany: Nu putem să luăm măsuri în baza unor mesaje pe internet. Pacienţii care au nemulţumiri îi rugăm să vină în mod asumat

Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița a clarificat situaţia pacientului cusăt la încheietura unei mâini la UPU Bistrița. Pe facebook este o imagine cu mână cusută a pacientului, însoţită de mesajul ”Asa se lucreaza la Spitalul municipal de urgenta Bistrita! Foarte modernizat, dar cu personal de la abator . Rusine sa va fie” scris de sora pacientului, Maria Helm.
„Pornind de la un caz făcut public, în stilul românesc pe facebook, ne-am autosesizat şi am început o anchetă medicală pentru a vedea despre ce este vorba. Am reuşit să identificăm pacientul respectiv. Noi am început căutările, la început, am căutat o persoană de sex feminin, care a făcut postarea, apo am aflat că pacientul fiind fratele doamnei respective. În seara când s-a făcut postarea, am contactat-o în regim privat pe doamna respectivă şi am rugat-o să-mi dea detalii vizavi de acel caz pentru că postarea era destul de ambiguă” a declarat Lazany.
Cu ajutorul UPU s-a identificat persoana respectivă, un bărbat de 37 ani, care s-a prezentat în data de 23 iulie în UPU cu o rană destul de adâncă provocată de o tăiere cu flexul. „La tăierutile de acest gen sunt provocate margini neregulate care sunt greu de cusut, ca să iasă o suturare perfectă. Spun acest lucru, şi nu este o scuză. Constatarea a fost făcută de medicul nostru de chirurgie plastică şi reparatorie, pe care l-au rugat să-şi dea cu părerea vizavi de rana respectivă. Problema va fi rezolvată intern, am reuşit să dăm de pacientul respectiv şi l-am rugat să vină la spital şi să facă o sesizare scrisă. Noi nu putem să luăm măsuri în baza unor mesaje sau a unor postări făcute pe spaţiul public, pe diferite pagini de socializare. Pacienţii care au nemulţumiri îi rugăm să vină în mod asumat. Avem toată deschiderea. Vrem să îmbunătăţim calitatea serviciilor medicale. Ştim că nu suntem perfecţi, dar nimic nu este perfect. Totul este perfectibil şi de aceea noi am deschic deja această anchetă medicală. Vom lua declaraţii de la tot personalul medical. Spre bucuria noastră, cele întâmplate s-au desfăşurat la UPU, unde totul este monitorizat şi înregistrat video. Vom avea şi imaginile. Vom vedea cine a făcut suturarea, cum s-a făcut partea de îngrijire, dacă a fost consultat de medic, absolut tot. Am discutat cu pacientul, dar el nu are nemulţumiri, sora lui a fost mai mult revoltată, un cetăţean care are domiciliul în Elveţia, când a văzut rana respectivă. Sora a avut nemulţumiri vizavi de suturarea ranei, consideră că este prea brutală. Dar, după cum a subliniat şi doamna doctor Albu, în unităţile de primiri urgenţe, şi nu doar în România ci peste tot în lume, se pune accent pe rezolvarea problemei medicale şi nu pe partea estetică. I s-a oprit hemoragia, i s-a făcut sutura şi a fost trimis acasă. L-am programat pentru consult la d-na dr. Albu pentru a vedea tăietura, sutura şi eventual o ulterioară corecţie, dacă se impune, pentru a fi cicatricea cât mai mică. Ne vom ocupa şi de acest pacient, cum dorim să ne ocupăm de absolut toţi. Nu vrem să facem diferenţieri între pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa. În astfel de cazuri supravegherea se face ori în policlinică, ori în ambulator, ori la medicul de familie. Medicul lui de familie a refuzat să-i cureţe şi să-i panseze rana. Medicul de familie nu face parte din structura spitalului. A fost în cabinetul de chirurgie de la Policlinică, la domnul dr. Săuca. I s-a scos două din cele trei fire, rana e aproape vindecată, arată bine. Suplimentar, dacă se impun anumite corecţii pe partea de chirurgie plastică, se vor face. Nemulţumirea a venit la partea de suturare. Într-adevăr, poate, trebuiau să folosească o aţă chirurgicală mai subţire. Reacţia publică, valul creat, a fost mai mare decât nemulţumirea pacientului” a conchis Lazany.
În urma anchetei medicale se va vedea vedea dacă se impun luarea unor măsuri şi corecţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5