E oficial ! Se închid şcolile ! Alte măsuri / restricții

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a decis, în urmă cu puțin timp, închiderea tuturor unităților din învățământul preuniversitar, începând de miercuri, 11 martie 2020, pentru o perioadă de o săptămână, până pe 22 martie. Informația a fost confirmată de premierul interimar Ludivic Orban. Măsura vine ca urmare a înmulțirii cazurilor de coronavirus. În funcție de situație, autoritățile ar putea să prelungească perioada. Grupul de suport tehnico-științific condus de Raed Arafat, a propus  închiderea școlilor și grădinițelor, precum și declararea stării de alertă. Măsura era de așteptat, mai ales în condițiile în care deja se anunțaseră duminică interzicerea de adunări cu mai mult de 1000 de persoane. Măsuri similare au fost luate în multe țări ale Uniunii Europene.

„Vrem să vedem și evoluția bolii – număr de cazuri, iar grija noastră este de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare care ar putea apărea la școală.”- a transmis premierul Orban.

Măsurile adoptate:

  • suspendarea cursurilor din toate unitățile de învățământ preuniversitare începând cu data de 11 martie până pe 22 martie, cu posibilitate de prelungire.
  • suspendarea transportului rutier de persoane pentru cursele de transport din și spre Italia, de miercuri, 11 martie și până pe 31 martie
  • românii care se vor îmbarca din Italia spre România vor intra în carantină pe teritoriul țării noastre
  • suspendarea stagiilor în spitale pentru cursanții școlilor postliceale
  • magazinele, marketurile și supermarketurile sunt obligate să ia măsuri de dezinfecție frecventă și să ia măsuri ca să evite aglomerarea de persoane în special la casele de marcat. Măsura se adoptă în 48 de ore
  • sunt permise adunări cu sub 200 de participanți fără avizul DSP

Alte măsuri / restricții în România:

Începând de astăzi, de la ora 12:00, au intrat în vigoare deciziile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență privind impunerea unor restricții de trafic dinspre și înspre statele afectate de infecția cu noul coronavirus. Astfel, au fost sistate cursele aeriene către și dinspre Italia. Deciziile sunt valabile până la data de 31 martie, cu posibilitate de prelungire.

De asemenea, începând de duminică, 8 martie, se impun următoarele restricții:

  • Sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1000 de persoane.
  • Evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la direcțiile locale de sănătate publică. Această decizie este valabilă, de asemenea, până la data de 31 martie pe întreg teritoriul național al României și există posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației.
  • În aceeași perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.
  • Până la 31 martie, aparținătorii pacienților nu pot face vizite în spitale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5